Cum a schimbat virusul SARS-CoV-2 piaţa drogurilor. Dealerii şi-au mutat afacerile pe Facebook sau pe WhatsApp

Cum a schimbat virusul SARS-CoV-2 piaţa drogurilor. Dealerii şi-au mutat afacerile pe Facebook sau pe WhatsApp

Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Ultimul raport al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie arată că narcomanii au cumpărat stupefiante „la vedere” de pe platformele Facebook sau WhatsApp, în prima perioadă a pandemiei, caracterizată prin restricţii de circulaţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pandemia de COVID-19 a schimbat paradigmele şi în ceea ce priveşte traficul şi consumul de droguri. Asta reiese din raportul Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (EMCDDA). Una dintre concluzii e că toxicomanii nu se mai ascund atunci când vor să îşi cumpere stupefiante, iar dealerii nu mai sunt atât de greu de găsit pe internet. Până recent, „ofertele” de stupefiante puteau fi văzute numai pe DarkWeb, o parte a internetului greu accesibilă, unde „pândesc” infractorii cibernetici. EMCDDA a descoperit că aceste tranzacţii s-au mutat pe „internetul de suprafaţă”, cel accesibil tuturor.
 
Alexis Goosdeel, directorul Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie, a prezentat, ieri, o selecţie a principalelor concluzii desprinse din ultima analiză efectuată de EMCDDA cu privire la situaţia drogurilor în Europa, în cadrul unei conferinţe de presă online. 
 

Droguri comandate pe platformele de socializare 

 
„Dacă analizăm datele din darknet (...) ceea ce vedem este că, în Europa, o proporţie foarte importantă a afacerilor ilegale din DarkWeb este legată de droguri. Acesta este un prim indicativ. Ceea ce am observat este că, în prima perioadă a pandemiei, în prima fază a izolării la domiciliu – din motive evidente, deoarece oamenii din multe oraşe nu aveau voie să circule pe străzi – consumatorii au recurs la modalităţi diferite de cumpăra droguri. Oamenii au folosit internetul de suprafaţă – Facebook, alte reţele sociale, precum şi un sistem de mesaje criptat (WhatsApp) – şi într-o măsură mai mică darknet”, a declarat Alexis Goosdeel, EMCDDA.
Şeful Observatorului spune că una dintre priorităţile EMCDDA pe anul în curs este de a monitoriza dacă acest trend de a cumpăra droguri online se menţine pe un termen mai lung. Goosdeel a arătat că plata în numerar, direct către dealerul de droguri rămâne principala modalitate, chiar dacă tranzacţiile electronice au crescut în această perioadă.
 

Creşte alarmant numărul de supradoze în rândul seniorilor

 
Potrivit Raportului, numărul deceselor ca urmare a unei supradoze a crescut în rândul persoanelor de peste 50 de ani.
 
„În ceea ce priveşte decesele legate de supradoza cu stupefiante, există un grup, al celor în vârstă de 50 de ani şi mai mult, unde s-a semnalat o creştere cu 75% în ultimii 6 ani. Şi aceştia sunt în principal utilizatori de opioide. Ceea ce concluzionăm din analiza datelor disponibile este că această creştere dramatică a deceselor cauzate de supradoză necesită în general o atenţie sporită şi o adaptare din partea programelor de tratament. Până acum, observăm o creştere a supradozelor la grupul de vârstă 35-65 de ani, dar – pentru moment – nu vedem o creştere la grupa de vârstă mai tânără. Nu avem indicii care să arate o creştere a consumului de opioide în rândul tinerilor”, a spus Goosdeel.
 

Heroina, din ce în ce mai pură şi mai uşor de găsit

 
În acelaşi context, directorul EMCDDA se arată îngrijorat de o creştere a disponibilităţii şi a purităţii heroinei. „Puritatea erionului este destul de mare şi, prin urmare, trebuie cu siguranţă să evaluăm şi să monitorizăm îndeaproape situaţia. Există o presiune ridicată pe piaţă. În urmă cu un an, a fost descoperită cantitatea de o tonă de heroină în portul Saint Antwerp, într-un singur container. Era pentru prima dată când a avut loc o astfel de captură. Faptul că acum heroina este transportată în Europa pe cale maritimă, în containere, în cantităţi atât de mari, ne-a atras atenţia astăzi, deoarece odată cu criza economică iminentă (n.r. – generată de pandemie), ne aşteptăm ca 1 din 5 afaceri să aibă de suferit sau să se închidă, aşa cum o arată datele din mai multe ţări europene. Vă puteţi imagina că acest lucru va acutiza pe de-o parte vulnerabilităţile în plan social şi economic, iar pe de altă parte va avea un impact puternic pe piaţa drogurilor. Ne aşteptăm la o creştere a consumului de stupefiante, inclusiv opioide. Toatre aceste detalii creează condiţiile unei «furtuni perfecte» pe care trebuie să o evităm în mod categoric”.
 

Europa, producătorul mondial de ecstasy 

 
Şeful EMCDDA a declarat că imaginea de ansamblu a producţiei şi a consumului de droguri în Europa s-a schimbat mult în ultima decadă. În 10-15 ani, din zonă de consum, Europa a devenit principalul producător mondial de ecstasy sau MDMA. De asemenea, în Europa a crescut producţia de cannabis, adică planta a început să fie cultivată din ce în ce mai mult pe teritorul bătrânului continent.
 
„Am observat în ultimii 10-15 ani o creştere atât de însemnată a producţiei de cannabis pe teritoriul european, până la punctul în care cantitatea de cannabis produsă în Europa depăşeşte cantitatea de cannabis adusă din afara Europei. Fenomenul producţiei este însoţit de sporirea violenţelor dintre grupările de traficanţi pe marginea controlului acestor zone de producţie. Şi acesta este un singur grup, o singură substanţă specifică. Când vorbim despre droguri sintetice, ne gândim imediat la ecstasy (MDMA), deoarece Europa este primul producător mondial de MDMA”, spune Alexis Goosdeel.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările