Cum negocia comisarul Dan Dobre şpăgi în pastramă şi mămăligă. Poliţistul şi procurorul Ovidiu Toma din Teleorman au fost arestaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul permiselor auto luate pe şpagă în Teleorman scoate la iveală informaţii picante despre şeful Poliţiei Rutiere Teleorman, comisarul Dan Dobre, dar şi despre procurorul Ovidiu Toma, ambii reţinuţi de procurori pentru corupţie. Cei doi au fost arestaţi joi seara.

Anchetatorii l-au monitorizat pe şeful Poliţiei Rutiere Teleorman, comisarul Dan Dobre, timp de mai multe luni. Aşa au aflat că poliţistul acuzat că lua mită pe toate turele, modest din fire, nu se arunca la şpăgi mari. El şi-ar fi vândut integritatea pe tot felul de nimicuri: pastramă de oaie, hrană pentru câini sau pur şi simplu pe o mămăligă.

La rândul său, procurorul Toma a ajuns să claseze dosare penale în care erau cercetaţi poliţişti corupţi numai pentru faptul că denunţătorul era de etnie romă iar el „este nazist şi îi urăşte pe ţigani“. 

Cei doi sunt acuzaţi de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi favorizarea infractorului.

Ghidul şpăgilor în natură

În referatul cu propunerea de arestare preventivă, procurorii au descries fiecare infracţiune comisă de şeful Poliţiei Rutiere Teleorman.

Astfel aceştia arată cum pe 10 iulie 2015, comisarul Dan Dobre a dat ordin unui subordonat pentru a-i aplica o sancţiue mai blândă unui şofer contravenient. Mirel Stîngă, şoferul respectiv, l-a recompensat pe comisar cu aproximativ 7 kilograme de pastramă de oaie.

Pe 21 iulie 2015, comisarul Dan Dobre i-a promis lui Iulian Ristea că îi va ajuta fiul să fie declarat „admis” la proba practică a examenului pentru obţinerea carnetului de conducere. 

În schimb, Ristea i-a remis poliţistului diverse bunuri, printre care şi aproximativ 45 de kg mâncare pentru câini. 

Pe 29 iulie 2015, şeful Poliţiei Rutiere Teleorman a primit de la Ilie Ivancea, chiar în biroul său, doi pui şi o mămăligă, după ce comisarul intervenise pe lângă subalternii săi să-l facă scăpat pe un şofer care încălcase lege, prieten cu Ivancea. 

Într-un caz aparte, poliţistul a fost mituit pentru a-şi face datoria. Pe 11 septembrie 2015, el a primit 300 de lei de la Ilie Olaru, reprezentantul unei firme de transport persoane, pentru a-i amenda pe cei care făceau taximetrie ilegală, făcând astfel concurenţă neloială societăţii respective. Dan Dobre a dat ordin  agentului de poliţie Dan Vasilescu, de la Biroul Poliţiei Rutiere, să sancţioneze mai mulţi taximetrişti-pirat, indicaţi telefonic chiar de către Ilie Olaru.

„Combinaţiile“ comisarului Dobre

Remarcabil era modul în care comisarul Dobre reuşea să-i motiveze pe cei pe lângă care intervenea, oferindu-le la schimb tot felul de servicii. 

Astfel, pe 31 iulie el a primit de la Adrian Nedelea, în biroul său de la Poliţia Rutieră, doi litri de ţuică şi o sumă de bani, pentru a-l ajuta pe aceasta să treacă „traseul“ la examenul pentru permis la categoriile „C” şi „E”. În aceeaşi zi, el a discutat cu Costel Iliuţă, agent de poliţie la Serviciului Public Comunitar Regim Permise, pentru a rezolva problema lui Adrian Nedelea.

În schimb, comisarul i-a promis că va interveni pe lângă preşedintele Tribunalului Teleorman, pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar contravenţional, în care era implicat un prieten al agentului. După ce Nedelea a obţinut permisul, comisarul Dan Dobre a vorbit cu Ninel Bondoc, şofer la Tribunalul Teleorman, pentru a găsi modalităţi de influenţare a judecătorului învestit cu judecarea dosarului respectiv. 

Într-un caz similar, în agust 2015, şeful Poliţiei Rutiere a intervenit pe lângă procurorul Ovidiu Carmen Toma, de la Parchetul Tribunalului Teleorman, ca să-i scoată basma curată pe agenţii de poliţie Marius Groseanu şi Cosmin Olaru, cercetaţi penal într-un dosar. În 2014, cei doi poliţişti îl snopiseră în bătaie pe un bărbat care, ulterior, i-a reclamat. Comisarul Dan Dobre i-a oferit magistratului, la schimb, un alt serviciu: i-a promis că-i ajută nepotul să treacă examenul pentru permisul de conducere.

Ambii s-au ţinut de cuvânt. Procurorul i-a sfătuit pe agenţii bătăuşi să dea victimei o sumă de bani (5.000 de lei), pentru ca aceasta să-şi schimbe declaraţia. În acest fel, Ovidiu Carmen Toma a putut clasa dosarul. La rândul său, comisarul Dobre a intervenit pe lângă un agent de poliţie de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise Conducere, care l-a ajutat pe nepotul magistratului să treacă proba practică şi să obţină permisul de conducere categoria „B”, în septembrie  2015.

„Ţiganii trebuie stârpiţi! Sunt hitlerist“

Într-un alt caz, procurorul Ovidiu Carmen Toma a clasat un dosar în care doi poliştiţi de la Rutieră erau acuzaţi de luare de mită pentru faptul că denunţătorul era de etnie romă. 

Mai mult, magistratul i-a sfătuit pe poliţiştii corupţi să nu mai ia mită pentru că e posibil să li se întindă o capcană de către ofiţeri DGA sub acoperire. Într-o discuţie cu grefiera Elena Pohrib, înregistrată de anchetatori, procurorul îi spune acesteia cât de mult îi urăşte pe ţigani. 

Toma: Ne-o reclama  ţiganu' mai departe, cum... cum,... ţiganu' reclamă!

Pohrib: Cu cine? 

Toma: Ă, reclamă doi poliţişti că luau mită...

Pohrib: A, cu mită!

Toma: Ţigani! Eu când aud de ţigani, dintr-un foc i-aş... şi mai am unu' acuma, când apuc, tot cu ţiganii. 

Pohrib: Ăla cu ţigăncile? 

Toma: Când aud de ţigani, ţiganii, după mine, trebuie stârpiţi! Sunt hitlerist, sunt nazist...

Pohrib: Sunteţi la... sunteţi mare extremist! 

Toma: Exterminator, extremist, şovin... nu şovin! Extremist! 

Pohrib: Extremist! Toma: Da, trebuie stârpiţi şi pe urmă număraţi să vedem câţi sunt! (…) Motiv pentru care... da. Voi da iar o clasare cu ţigani şi cam asta-i am în plan săptămâna asta!

Pohrib: Păi sunteţi mare! 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite