Cum a dat Guvernul liber la circulaţie celor din zonele carantinate pentru a-i trimite la muncă în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de români s-au adunat la Aeroportul din Cluj pentru a pleca la muncă în străinătate FOTO Mediafax / Raul Ştef
Mii de români s-au adunat la Aeroportul din Cluj pentru a pleca la muncă în străinătate FOTO Mediafax / Raul Ştef

Prin Ordonanţa Militară 7, Guvernul a permis tuturor muncitorilor sezonieri să plece la muncă în străinătate uitând să interzică acest lucru persoanelor care locuiesc în zonele aflate în carantină. Aşa s-a ajuns în situaţia în care zeci de persoane din comune din judeţul Suceava aflate în carantină se înghesuiau, joi, pe aeroportul din Cluj pentru a pleca la muncă în Germania. Ministrul Vela caută vinovaţii în altă parte.

Localnicii din zonele puse în carantină în judeţul Suceava care au reuşit să străbată sute de kilometri până la aeroportul din Cluj, fără să fie întrebaţi de nimeni de unde sunt şi unde se duc, s-au pus în pericol pe ei şi pe alte câteva sute de oameni din cauza lacunelor din Ordonanţa Militară cu numărul 7. Aşa se explică faptul că zeci de persoane au putut pleca din comune carantinate, deşi în Ordonanţa Militară 6 se prevede clar: „Se instituie, pe perioada stării de urgenţă, măsura de carantinare în municipiul Suceava şi în zona limitrofă formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei (...) În zona carantinată este permisă intrarea, respectiv ieşirea, pentru persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor. În zona de protecţie, organele cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale vor stabili măsuri specifice de prevenire şi limitare a intrării, respectiv a ieşirii persoanelor în/din zona de carantinare. (2) În zona de protecţie este interzisă deplasarea între localităţile din zonă a persoanelor ce aparţin altor categorii socio-profesionale”, explică OM 6. 

Lipsa interdicţiilor de a pleca pentru anumite categorii, a celor carantinaţi de exemplu, a generat în cele din urmă o încălcare a dispoziţiilor civile şi penale, iar zădărnicirea combaterii bolilor este direct imputabilă, culmea, legiuitorului   Adrian Cuculis avocat

Mai exact, potrivit avocatului Adrian Cuculis, s-a ajuns în această situaţie pentru că următoarea Ordonanţă Militară, cea cu numărul 7, a fost prost concepută. „Modul în care a fost formulată, în Ordonanţa Militară numărul 7, decizia de a permite muncitorilor sezonieri români să plece la muncă în ţări UE a dus în cele din urmă la încălcarea tuturor interdicţiilor instituite de către autorităţi pe perioada pandemiei. Problema a plecat în mod cert de la incompleta reglementare care a permis inclusiv celor carantinaţi să părăsească oraşele declarate închise. Concret, e un principiu de drept care spune că atunci când relaxezi nişte restricţii trebuie să specifici la cine se referă relaxările sau cine nu poate beneficia de acestea. Autorităţile au spus că nu pot pleca la munci sezoniere cadrele medicale şi cei din protecţia socială şi cam atât. Nu sunt specificaţi cei carantinaţi. Prin faptul că nu le-a fost interzisă deplasarea prin Ordonanţa Militară numărul 7 înseamnă că, în mod tacit, persoanelor din Suceava introduse în carantină, conform Ordonanţei Militare numărul 6, le este permisă deplasarea în scopul desfăşurării activităţii sezoniere.

  Art. 10. — (1) Sunt permise zborurile efectuate de toţi operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităţilor competente din ţara de destinaţie. (2) Prevederile alin. (1) nu se aplică lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul sanitar şi al asistenţei sociale.   Ordonanţa Militară numărul 7  

Drept urmare, din punct de vedere legal, principali vinovaţi sunt exact cei care au scris aceste reguli. Lipsa interdicţiilor de a pleca pentru anumite categorii, a celor carantinaţi de exemplu, a generat în cele din urmă o încălcare a dispoziţiilor civile şi penale, iar zădărnicirea combaterii bolilor este direct imputabilă, culmea, leguitorului”, a precizat avocatul. Însă ministrul de Interne, Marcel Vela, pare să nu-şi fi dat seama despre asta. El susţine că în acest caz s-a deschis dosar penal şi că vor fi verificaţi şi poliţiştii din filtre care „vor trebui să le explice superiorilor de ce nu şi-au îndeplinit misiunea”. În acelaşi timp, acesta a menţionat că angajaţii MAI nu pot acoperi în întregime toate „păşunile” şi că astfel se explică faptul că o maşină cu zeci de suceveni aflaţi în carantină a ajuns la Cluj-Napoca pe aeroport. „Am deschis o anchetă, facem o anchetă să vedem cum au venit cei din Suceava spre Sibiu şi spre Cluj, fiind dintr-o comună care e în zonă carantinată. Aveau interdicţie de a ieşi din zonă prin drumurile publice, unde avem filtre. Nu putem păzi toate păşunile, e imposibil. Vor da declaraţii cei care au trecut prin filtre, dar şi colegii din filtre vor trebui să explice superiorilor de ce nu şi-au îndeplinit misiunea”, a susţinut Marcel Vela în acest weekend. El a precizat şi că persoanele ieşite din zonele carantinate vor avea dosare penale.

Au circulat perfect legal

Şi preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, susţine că de vină pentru respectivele evenimente sunt Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, şi premierul Ludovic Orban. „Lucrurile sunt foarte clare. Cei doi au semnat Ordonanţa Militară numărul 7, care permite plecarea fără prea mari restricţii a muncitorilor români sezonieri în străinătate. Declaraţiile lui Vela conform cărora vor fi verificaţi cei din barajele rutiere este de formă. Din punct de vedere legal, oamenii nu puteau fi opriţi în drumul lor spre aeroport pentru că aveau declaraţie pe proprie răspundere în care au trecut că pleacă să muncească sezonier în Germania, iar acest lucru este permis de reglementări”, a precizat Dumitru Coarnă.

Arafat: A venit o solicitare pe cale diplomatică

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat că plecarea românilor la muncă în Germania a fost făcută în urma solicitărilor diplomatice, dar a recunoscut că autorităţile au fost nepregătite. „Acest lucru trebuia să se facă sub o organizare foarte riguroasă. Nimeni nu se aştepta la asta. Nu zice nimeni că au plecat brusc, asta se discută la nivel diplomatic, solicitarea de a da drumul la lucrători a venit pe cale diplomatică. Nimeni nu a crezut că vor chema 2.000 de lucrători într-o singură zi”, a declarat Arafat. Secretarul de stat a precizat că oamenii nu fost testaţi la plecare pentru COVID-19 în România. .

 

La Sibiu au fost opriţi şi întorşi acasă

Reamintim că, joi, circa 2.000 de pasageri s-au călcat pe picioare în parcarea aerogării din Cluj aşteptând cele 13 curse aeriene care trebuiau să-i ducă la muncă în Germania. În ciuda recomandărilor jandarmilor şi ale echipajelor de poliţie, oamenii nu au respectat nicio regulă privind distanţarea socială. Asta în condiţiile în care printre cei circa 2.000 de pasageri care aşteptau avioanele să plece spre Germania s-au aflat câteva sute de pasageri veniţi din judeţul Suceava. „Au venit cu zece autocare, inclusiv din zone carantinate”, arătau joi autorităţile. 

Vineri, la o zi distanţă, Prefectura Sibiu anunţa că nouă persoane din localitatea suceveană Pătrăuţi, aflată în carantină, s-au prezentat, inclusiv vineri, la aeroportul din Sibiu pentru a se îmbarca într-o cursă charter spre Karlsruhe, fiind oprite la punctul de frontieră. „Aceştia au fost identificaţi la punctul de trecere a frontierei, drept urmare nu li s-a permis să călătorească. Transportul acestora către localitatea de domiciliu a fost asigurat sub coordonarea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei”, a transmis Prefectura Sibiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite