Cum a câştigat statul 13 milioane de euro de pe fuga lui Sebastian Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale, iar în alte trei dosare este următit penal. Până aici nimic ieşit din comun. Fostul deputat iese cu altceva în evidenţă: „evadarea“ sa ar putea face statul român mai bogat cu 13 milioane de euro. Este cauţiunea plătită de acesta atunci când a fost plasat sub control judiciar.

Fostul parlamentar era pus sub control judiciar încă de anul trecut când a fost trimis în judecată de DNA Ploieşti alături de foşti şefi din poliţie şi parchete, după ce, în primăvară, Camera Deputaţilor respinsese cererile privind reţinerea şi arestarea parlamentarului. 

Procurorii au încercat să se asigure că Ghiţă nu va dispărea şi atunci când l-au pus sub control judiciar i-au fixat şi o cauţiune de 13 milioane de euro. Ba mai mult, pe 22 noiembrie, Curtea Supremă a decis definitiv că Sebastian Ghiţă rămâne sub control judiciar pe cauţiune, instanţa respingând, totodată, cererea acestuia de a putea părăsi teritoriul României fără încuviinţarea judecătorilor. 

Garanţiile depuse de Ghiţă în contul cauţiunii de 13 milioane de euro includ atât activele unei firme pe care o controlează, cât şi mai multe imobile.

„În cazul în care se stabileşte că a fost vorba de sustragere cu rea credinţă de la respectarea termenilor controlului judiciar, statul execută cauţiunea. El (Sebastian Ghiţă - n.r.) trebuie să facă dovada că a fost în posibilitate să se prezinte în faţa organelor judiciare. Decizia este a instanţei“, a explicat, pentru „Adevărul“, avocatul Ovidiu Buduşan, fost procuror şef al Secţiei Anticorupţie din Parchetul General.


Surse judiciare spuneau după dispariţia lui Ghiţă că următorul pas pe care îl vor face procurorii va fi să pună sechestru pe bunurile lăsate gaj de acesta. Astfel, pentru că a încălcat termenii controlului judiciar, care prevedeau că este obligat să se prezinte în faţa organelor judiciare ori de câte ori este chemat, Ghiţă îşi poate lua adio şi de la imensa cauţiune de 13 milioane de euro, lăsată garanţie pentru „bună purtare“. 

Dosarele lui Ghiţă

Practic, în dosarul în care a fost pus sub control judiciar pe cauţiune Sebastian Ghiţă este acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, două infracţiuni de dare de mită, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În acest caz mai sunt judecaţi mai mulţi politicieni, poliţişti şi procurori de rang înalt din judeţul Prahova, fiind trimişi în judecată procurorul Liviu Tudose, adjunctul şefului Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, procurorul Aurelian Mihăilă, fostul adjunct al aceluiaşi parchet, Constantin Ispas, fostul şef al DGA Prahova şi Viorel Dosaru, fostul şef al Poliţiei Prahova.

În cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sebastian Ghiţă este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu. Ghiţă este acuzat că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.

Într-un alt dosar, Sebastian Ghiţă este urmărit penal de DNA Ploieşti, alături de Victor Ponta. Este vorba despre ancheta care vizează vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în anul 2012. Potrivit procurorilor, Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita lui Tony Blair, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

De asemenea, Sebastian Ghiţă mai este urmărit penal în dosarul în care cumnatul fostului premier Ponta, Iulian Herţanu, este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni. În acest dosar sunt cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia, Vlad Cosma.

.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite