CSM are un nou preşedinte, însă „domnia“ Liei Savonea continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicoleta Ţînţ este noul preşedinte ale Consiliului Superior al Magistraturii, FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Nicoleta Ţînţ este noul preşedinte ale Consiliului Superior al Magistraturii, FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Consiliul Superior al Magistraturii are de miercuri un nou preşedinte în persoana judecătoarei Nicoleta Ţînţ, aleasă cu o largă majoritate în cadrul plenului Consiliului. Cele 15 voturi „pentru”, faţă de doar patru „împotrivă”, reperzintă o adevărată surpriză în contextul în care doar săptămâna trecută impasul din plenul CSM părea de netrecut, taberele din Consiliu fiind împărţite egal, nouă la nouă, plus votul anulat al ministrului Justiţiei.

În locul unor noi dezbateri şi contre pe tema alegerii unui nou preşedinte, magistraţii au ieşit miercuri cu un mesaj în care cuvântul de ordine s-a dorit a fi „unitate”. Judecătorul Bogdan Mateescu, care în urmă cu o săptămână votase împortiva Nicoletei Ţînţ, a anunţat că şi-a schimbat opţiunea. „Eu o voi vota pe doamna Ţînţ. În acest moment, Consiliul are nevoie de stabilitate. Îmi asum lucrul acesta cu încredere, lucrurile vor fi mai bune şi nu vor mai fi cum au fost”, a declarat în plenul CSM judecătorul Mateescu, unul dintre magistraţii care constant au avut o poziţie critică faţă de modul în care fostul preşedinte, Lia Savonea, şi-a exercitat mandatul.

„AM NEVOIE DE FAPTE, NU-MI AJUNGE UN CUVÂNT”

Judecătoarea Andrea Chiş a fost singura care a recunoscut că îşi păstrează votul împotriva acesteia, susţinând că mesajul de unitate nu este unul credibil în contextul în care faptele dovedesc contrariul. „Înainte de şedinţa plenului am avut o şedinţă a Secţiei şi am discutat informal despre nevoia de a transmite un mesaj de unitate. Vă mărturisesc deschis că a-mi să-mi păstrez votul. Mi se pare extrem de important să arătam prin fapte că ceilalţi pot să se bazeze pe ceea ce spunem. Ceea ce i-am reproşat Liei Savonea în cererea de revocare nu se adresa în fapt numai ei. Putem să o spunem deschis, deciziile nu le-a luat singură. A avut sprijinul unei majorităţi. Toate acele nemulţumiri pe care le-am manifestat, într-o minoritate în cadrul Secţiei, au existat şi înainte. Şi noi nu am văzut în tine un sprijin. În momentul în care noi ne-am exprimat acea suferinţă cu privire la modul în care s-au desfăşurat lucrările în Consiliu în ultimul an, în loc să vină un mesaj de unitate, de a rezolva problema, a venit un alt mesaj, de revocare al vicepreşedintelui. O cerere pe care noi nu am văzut-o încă dar pe care tu ai semnat-o. În şedinţa trecută ai votat împotriva vice-preşedintelui Tatiana Toader, în condiţiile în care vorbim de a transmite un mesaj de unitate. În ceea ce priveşte rapoartele organismelor internaţionale, nu am văzut din partea ta Nicoleta o susţinere a acestor recomandări. Atunci când ai candidat în Secţie, după cum am înţeles eu, ai spus că de acum înainte vei susţine implementarea recomandărilor din MCV. Dar eu ca să mai cred lucrul ăsta am nevoie de fapte. Nu îmi mai ajunge un cuvânt, îmi pare foarte rău. Nu e nimic personal”, a spus aceasta.

„Cred cu toată tăria că pentru atingerea fiecărui obiectiv este nevoie mai mult ca oricând de echilibru, de unitate, de dialog şi de viziune, pentru a putea face faţă tuturor provocărilor pe care probabil anul 2020 ni le va aduce“, a declarat judecătoarea Ţînţ după ce a fost numită la şefia CSM.

„SPER SĂ NU DEZAMĂGEASCĂ MAGISTRAŢII, SOCIETATEA”

Din exteriorul Consiliului, alegerea Nicoletei Ţînţ este văzută ca aducând o serie de obligaţii în plus pentru aceasta, în contextul în care există percepţia întemeiată că a făcut parte din tabăra Liei Savonea. „Doamna Ţînţ este un om de construcţie, un om al dialogului. Faptul că este percepută ca aparţinând uneia din taberele din CSM ar trebui să o oblige pe calea dialogului. Acest lucru a lipsit complet fostului preşedinte şi este motivul pentru care activitatea Consiliului a fost paralizată. Cred că votul masiv pentru doamna Ţînţ înseamnă o datorie în plus pentru aceasta să le confirme încrederea. Doamna judecător Chiş are dreptate, nu toate acţiunile dovedesc unitate, însă convingerea mea este că noul preşedinte se va descurca. Sper să nu dezamăgească magistraţii, şi în primul rând societatea”, este de părere Horaţius Dumbravă, fost preşedinte al CSM.

CINE ESTE JUDECĂTORUL NICOLETA ŢÎNŢ

Provenind de la Curtea de Apel Braşov, membru al CSM din anul 2017, Nicoleta Ţînţ este considerată apropiată a Liei Savonea, alături de judecătoarele Gabriela Baltag, Simona Marcu, Evelina Oprina şi Mariana Ghena. În cadrul Consiliului, aceasta a avut mai mereu o poziţie similară cu cea a preşedintei Lia Savonea, unul dintre cei mai controversaţi preşedinţi ai CSM, ce s-a aflat într-un conflict permanent cu majoritatea magistraţilor din CSM, cu fosta şefă a Curţii Supreme, Cristina Tarcea, dar şi cu fostul ministru al Justiţiei, 

Ana Birchall. ;

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite