VIDEO Celebrele avioane americane de luptă F-22 Raptor au ajuns în România. Au aterizat la Câmpia Turzii pentru un exerciţiu româno-american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două avioane F-22 Raptor au sosit luni, în premieră, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, împreună cu un avion cisternă KC-135 Stratotanker şi circa 15 membri ai echipajelor, pentru a lua parte la un exerciţiu comun de pregătire româno-american. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat la sosirea celor două aparate că România este singura ţară din această zonă a NATO care a găzduit aceste aparate de zbor.

"Sunt mândru că pot fi prezent astăzi aici alături de domnul ministru Fifor şi de cele două avioane F-22. Este pentru a doua oară când acest tip de avion este prezent în sud-estul Europei, asta s-a întâmplat tot în România, cu doi ani în urmă. Este un exerciţiu bilateral, care are scopul de a le demonstra partenerilor din NATO că putem aduce în zona estică a comunităţii transatlantice cel mai performant avion de război din lume, că acesta poate decola de aici şi că putem asigura toată structura necesară în acest sens. Este vorba de încredere, mă repet, România este singura ţară din această zonă a NATO care a găzduit aceste avioane şi este un semn de încredere din partea SUA către partenerul nostru strategic, România", a declarat Hans Klemm.

Diplomatul a arătat că reprezentanţii SUA sunt mulţumiţi "şi chiar mândri" de progresul pe care România l-a înregistrat în ceea ce priveşte dezvoltarea capacităţii sale militare, a interoperabilităţii, atât din punctul de vedere al standardelor NATO, cât şi din punctul de vedere al standardelor SUA.

"Este una dintre puţinele ţări din NATO care au alocat 2% din PIB Apărării, ceea ce este în concordanţă cu angajamentele NATO de a suporta echitabil cheltuielile legate de apărarea alianţei. Faptul că România investeşte în sisteme de apărare care vor creşte capacitatea de apărare, atât a ţării, cât şi a NATO, faptul că România susţine eforturile din Irak, spre deosebire de alte ţări din alianţă, toate acestea contribuie la creşterea încrederii SUA în acest partener strategic", a afirmat Hans Klemm.

Imagine indisponibilă

Alături de ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, între cei care au întâmpinat avioanele de luptă F-22 la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii s-au numărat ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, arată Agerpres

Avioanele F-22 provin de la Escadrila 95 de Vânătoare, Unitatea 325 de Vânătoare, de la Baza Aeriană Tyndall din Florida şi au sosit în Europa la începutul acestei luni, deplasarea la Câmpia Turzii fiind făcută de la Baza Aeriană Spangdahlem din Germania.

Considerat cel mai bun avion de vânătoare are costuri pe masură: 150 de milioane de dolari/unitate

Ca şi avioanele F-16 aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române, F-22 Raptor  sunt produse de compania Lockheed Martin.  A fost proiectat în primul rând ca un avion de vânătoare cu superioritate aeriană, dar are şi alte capabilităţi adiţionale cum ar fi atacuri la sol sau tehnici de luptă folosind arme eletronice.

Datorită performanţelor deosebite, unele voci îl consideră cel mai bun avion de vânătoare la modul general din lume în prezent. Totuşi, Costul ridicat al aeronavei (150 de milioane de dolari/unitate), lipsa unor misiuni de luptă aer-aer din cauza întârzierii programelor avioanelor de vânătoare din generaţia a cincea de fabricaţie rusească şi chineză, o interzicere a exporturilor de F-22 Raptor din partea Statelor Unite ale Americii, şi dezvoltarea continuă a unor avioane militare de tip F-35, mai versatile şi mai ieftine au dus la încheierea producţiei de F-22 Raptor. În total s-au fabricat 168 de unităţi. 

Ca teatre de luptă, F-22 Raptor a fost folosit în Siria şi Afganistan. Mai mult, F-22 a escortat bombardiere ruseşti Tu-95MS "Bear-H"  şi Tu-160 "Blackjack" după ce acestea s-au apropiat prea mult de spaţiu aerian american

Viteza maximă: 2,25 Mach

Avionul a fost conceput pentru a înlocui/suplini avionul F-15 Eagle, ca răspuns la apariţia avionului sovietic Suhoi Su-27 în anii 1980, este greu detectabil prin radar,  dispune de control vectorial al tracţiunii, cu duze de evacuare a gazelor orientabileşi are o viteza maximă: 2,25 Mach.

Armament

-un tun Gatling tip M61A2 Vulcan, calibrul 20 mm (0.787 in), cu 6 ţevi, 480 proiectile

-Rachete aer-aer

6× AIM-120 AMRAAM

2× AIM-9 Sidewinder

-Rachete aer-sol

2× 450 kg JDAM sau 8× 110 kg bombe GBU-39 cu diametru mic

2× AIM-120 AMRAAM

2× AIM-9 Sidewinder

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite