Bogdan Licu, după discuţiile cu experţii MCV: Este foarte dificil să susţii o structură ca Secţia Specială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Licu FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Bogdan Licu FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat, la ieşirea de la întâlnirea cu delegaţia MCV, că este dificilă susţinerea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie în condiţiile retragerii unor apeluri peste noapte.

,,Aceste întâlniri cu reprezentanţii Comisiei Europene sunt un fapt obişnuit, vin periodic. Îi informăm cu privire la progresele sau regresele în activitatea judiciară şi facem un schimb de impresii. Astăzi, sincer, mai mult despre o stagnare (în ceea ce priveşte stadiul în care se află România – n.r.), pentru că nu s-a întâmplat nimic spectaculos. Cu privire la Secţia Specială, ca să nu evit întrebarea, este foarte dificil să susţii o asemenea structură, în condiţiile retragerii peste noapte a unor apeluri. Ăsta a fost unul din punctele de discuţie, altele sunt strict de legislaţia românească, competenţă”, a declarat Bogdan Licu, în urma întrevederii cu delegaţia MCV, potrivit Mediafax.

Procurorul general a declarat că este surprins de deciziile de retragere a apelurilor de către Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, afirmând că aceste decizii nu bine imaginii Secţiei, dar nici imaginii justiţiei şi a Ministerului Public.

„Nu am avut discuţie aplicată pe astfel de decizii (dacă a discutat cu noua conducere despre deciziile de retragere a apelurilor în dosare – n.r.). Dânşii ştiu punctul de vedere al meu pe care l-am exprimat public. Eu sper să nu mai avem asemenea surprize, pentru că, din păcate, eu am reacţionat la retragerea apelurilor. Înalta Curte, un complet de 3 şi ulterior un complet de 5 (judecători – n.r.) au statuat că pot retrage aceste apeluri. Statuând acest lucru, singurul lucru care mi-a rămas de făcut a fost acela de a ataca la CCR prevederile Ordonanţei 7”, a mai precizat Bogdan Licu.

Delegaţia MCV a avut marţi discuţii şi cu ministrul Justiţiei Ana Birchall, preşedintele CSM, Lia Savonea, şi vicepreşedintele Nicolae Solomon. Delegaţia efectiuează o vizită în România pentru a evalua situaţia justiţiei din ţara noastră.

Birchall: România este o ţară profund ataşată valorilor europene

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, le-a spus marţi membrilor delegaţiei UE venită la Bucureşti în contextul MCV că ”România este o ţară profund ataşată valorilor europene şi statului de drept”, subliniind că autorităţile române vor continua dialogul instituţional şi transparent cu reprezentanţii Comisiei pe marginea recomandărilor din cadrul MCV.

”România este o ţară profund ataşată valorilor europene şi statului de drept, preocupată de respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor săi şi ale cetăţenilor europeni. Apreciem deschiderea colegilor de la Bruxelles pentru un dialog constructiv în scopul identificării celor mai bune soluţii. Autorităţile române vor continua acest dialog instituţional şi transparent cu reprezentanţii Comisiei, în vederea ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, a declarat Ana Birchall, potrivit unui comunicat transmis de minister.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite