Audieri la Comisia din Camera Deputaţilor pe tema înstrăinării unui teren din Muzeul Antipa pentru construcţia Muzeului Holocaustului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Valer-Daniel Breaz, directorii Muzeului „Antipa” şi Institutului „Elie Wiesel” şi manageri ai instituţiilor naţionale de cultură au confirmat prezenţa la audierile programate marţi şi miercuri în Comisia pentru cultură. Unul din principalele subiecte va fi „înstrăinarea” a 45% din terenul Muzeului Antipa pentru construcţia Muzeului Holocaustului.

Preşedintele Comisiei, deputatul Gigel Ştirbu, a declarat pentru News.ro că marţi, la ora 12.00, ministrul Culturii va fi prezent la audiere alături de Luis Ovidiu Popa, managerul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa", şi de Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”.

Cei trei au fost invitaţi să discute despre „înstrăinărea a 45% din suprafaţa liberă de construcţii a Muzeului Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» către o altă instituţie în vederea ridicării unei alte clădiri pe terenul respectiv”, după cum a fost anunţat vineri.

Guvernul a solicitat Muzeului Antipa cedarea a 5.300 de metri pătraţi

Săptămâna trecută Secretariatul General al Guvernului a solicitat Muzeului „Grigore Antipa” din Bucureşti, cedarea a 5.300 de metri pătraţi din parcul instituţiei în vederea construirii acolo a  Muzeului Holocaustului din România. Toni Greblă, secretarul general al Guvernului, a declarat că terenul pe care se află Muzeul Antipa este proprietatea statului, dat în folosinţă gratuită instituţiei, folosinţă ce poate fi retrasă. „Nu a fost luată încă o decizie definitivă. Guvernul s-a angajat să sprijine Institutul (Elie Wiesel, n.r.) şi comunitatea evreiască în a realiza la Bucureşti un Muzeu al Holocaustului. Ceea ce cred că mai toată lumea sprijină. Acum trebuie identificată o posibilă locaţie unde să fie ridicat sau amenajat un astfel de muzeu”, a declarat Toni Greblă. Secretarul general al Guvernului a precizat că, după refuzul Consiliului General al Capitalei să atribuie o clădire din centrul istoric Institutului aceştia au venit cu propunerea folosirii acestui spaţiu din parcul Muzeului Antipa. 

Oficialul a precizat însă că doar după dezmembrarea terenului se poate studia dacă o clădire destinată Muzeului Holocaustului poate fi construită pe acest teren. „Vom vedea după ce terenul va fi dezmembrat, va rezulta o schiţă a unui posibil amplasament al viitorului muzeu şi vom solicita şi alte avize de la Primăria Capitalei, să vedem ce ne zice prin certificatul de urbanism, posibile soluţii de încadrare în zonă, dacă se poate încadra în zonă o asemenea construcţie sau nu. În funcţie de această decizie, vom vedea ce trebuie făcut pe viitor", a explicat Toni Greblă, citat de Mediafax.

Conducerea Muzeului Antipa a transmis Ministerului Culturii că îşi manifestă opoziţia faţă de ideea de înstrăinare 45% din suprafaţa liberă de construcţii a instituţiei. Calitatea de monument istoric a muzeului, în integralitatea sa, apartenenţa la o zonă construită protejată, importanţa spaţiului verde din incinta instituţiei şi nevoia de spaţiu pentru dezvoltarea în continuare a muzeului, care anul trecut a avut peste 300.000 de vizitatori, sunt doar o parte dintre argumentele în refuzul celor de la Antipa. Luis Ovidiu Popa, managerul Muzeului Antipa a precizat că anterior solicitării venite de la Guvern, „a fost invitat la sediul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru a semna un plan de dezlipire a terenului pe care Muzeul "Antipa" îl are în administrare, dezlipire pe care nu a solicitat-o, despre care nu fusese informat şi pe care nu o doreşte”.

„Ei sunt în situaţia oricărui om, oricărei instituţii când îi iei ceva sau când îi construieşti în vecinătatea lui, întotdeauna o să aibă nemulţumiri. Terenul este proprietatea statului, este dat în folosinţă gratuită Muzeului Antipa. Drept urmare, folosinţa poate fi retrasă şi atribuită altei instituţii care are o misiune, tot aşa, muzeistică. Juridic, terenul poate fi luat, pentru că este dat în administrare gratuită lor, dar vom lua o asemenea decizie numai după ce vom vedea şi sarcinile care vor fi fost impuse prin certificatul de urbanism şi  alte elemente care ţin de oportunitate. Deocamdată suntem în faza în care se face o schiţă pentru a vedea cum va arăta suprafaţa terenului care poate fi dezlipită”, a fost reaţia Secretarului general al Guvernului, Toni Greblă la refuzul venit din partea Muzeului Antipa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite