Amendat de Poliţie pentru că i-a cerut clientului unui supermarket din Otopeni să poarte mască

0
Publicat:
Ultima actualizare:
politie sursa foto fb politia romana

Un bărbat din Otopeni a ajuns în situaţia aberantă de a fi amendat de poliţie după ce, într-un magazin din oraş, i-a atras atenţia unui alt cumpărător că nu poartă masca de protecţie corect.

Gabi Hirit şi-a povestit aventura aiuritoare pe pagina sa de Facebook. „Azi am luat amendă 1.000 de lei de la Poliţia Română pentru că am atras atenţia cuiva în Mega Image să-şi tragă masca peste nas. Pentru că individul a reacţionat urât, înjurături, ameninţări etc… cei de la Mega Image au devenit atenţi (mulţumesc!) şi au observat că mă aşteaptă afară. Mi-au cerut să rămân înăuntru şi au chemat poliţia.

A venit un echipaj care l-a amendat atât pe recalcitrant, cât şi pe mine, pentru tulburarea liniştii publice, cu câte 1.000 de lei. Poliţistul care a scris procesul-verbal mi-a explicat că şi pe el l-ar fi deranjat să-i atrag atenţia să poarte masca corect.

- Păi aţi fost chemat pentru că mi-a fost pusă în pericol siguranţa personală, iar dumneavoastră îmi daţi amendă pentru că i-am atras atenţia să poarte masca corect?

- Dacă vreţi să fiţi în siguranţă, staţi acasă şi comandaţi de la Glovo”, a relatat Gabi Hirit pe Facebook dialogul cu poliţistul.

De la un simplu scandal, la anchetă internă

Sesizaţi despre acest caz, oficialii Inspectoratului de Poliţie Ilfov au comunicat iniţial că cei doi au fost amendaţi pentru că şi-au adresat cuvinte jignitoare, reciproc. „La data de 06 aprilie a.c., în jurul orelor 13:35, poliţiştii din Otopeni au fost sesizaţi cu privire la un conflict spontan, izbucnit ca urmare a unor discuţii purtate între 2 persoane, pe fondul nepurtării măştii în mod corespunzător, de către una dintre acestea, într-un magazin alimentar, din localitate. Poliţiştii oraşului Otopeni au identificat la faţa locului 2 bărbaţi, iar din verificările efectuate, a rezultat că aceştia şi-au adresat cuvinte jignitoare, reciproc, tulburând ordinea publică. În acest context, poliţiştii din Otopeni au procedat la sancţionarea celor 2 persoane, conform Legii 61/1991 republicată şi actualizată, cu amenzi contravenţionale, în valoare de 1.000 de lei fiecare”, se arată în comunicatul IPJ Ilfov.

Apoi, Inspectoratul Ilfov a venit cu o serie de precizări din care reiese, voalat, că Gabi Hirit nu ar fi trebuit amendat, că poate contesta procesul-verbal şi că speţa va fi verificată într-o anchetă internă. „Cu privire la posibilele afirmaţii neprincipiale ale unuia dintre poliţişti, precizăm faptul că, în urma celor dispuse de conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov, Biroul Control Intern va efectua verificări, pentru stabilirea cu certitudine a aspectelor semnalate, iar la finalizarea acestora, se va dispune potrivit actelor normative în vigoare. De asemenea, precizăm faptul că, persoana care a fost sancţionată cu amendă poate formula plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei la instanţa de judecată competentă”, mai arată sursa citată.

Poliţistul verifică ce nu respectă

Sociologul Mircea Kivu spune că acest caz a relevat două aspecte. „În primul rând, vorbim despre modul în care o parte a populaţiei reacţionează în astfel de cazuri. Apostrofat că nu poartă cum trebuie masca, omul a înţeles să reacţioneze violent, cel puţin verbal, în prima fază. Dacă acest comportament agresiv poate fi pus, să spunem, pe seama presiunii pe care o simţim noi toţi, atitudinea poliţistului iese din puterea publică de înţelegere. Cum să-i spui reclamantului «Şi eu aş fi fost deranjat dacă eram atenţionat»? Iese total din tipare. 

Cineva cu funcţie de conducere în Poliţia Română trebuie să facă ordine în modul de lucru al poliţiştilor, mai ales pe pandemie. Mircea Kivu  sociolog

Adică el este pus să verifice respectarea măsurilor şi tocmai el spune că nu le respectă? Şi asta în timp ce autorităţile, Ministerul Afacerilor Interne mai exact, au pus la dispoziţia cetăţenillor o linie de telefon specială (0800800165 - n.r.) la care pot fi sesizate tocmai încălcări ale normelor de protecţie sanitară. Este un caz care trebuie profund analizat, iar cineva cu funcţie de conducere în Poliţia Română trebuie să facă ordine în modul de lucru al poliţiştilor, mai ales pe pandemie. Cât despre anunţata anchetă internă, am observat că astfel de proceduri rămân în cele mai multe cazuri fără prea mari rezultate. Par, aşa, un soi de acoperire a cazului pentru ochii opiniei publice, care pe moment crede că a primit satisfacţie. Practic, cazul se stinge fără să ne mai dăm seama pentru că l-am uitat, ne-am luat cu altele”, a conchis sociologul. 

La Secţia 16, măştile au scos ce e mai rău din oamenii legii

Reamintim că, recent, nouă poliţişti de la Secţia 16 din Capitală au fost puşi sub acuzare pentru tortură, complicitate la tortură şi lipsire de libertate în mod ilegal, după ce au torturat doi tineri în toamna anului trecut, care le-au atras atenţia că nu poartă mască şi dau amenzi fără temei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite