Înalta Curte verifică dacă Dosarul Ferma Băneasa a fost repartizat aleatoriu sau nu. Întrebarea lui Dan Andronic: „De unde ştia Florian Coldea?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul Dan Andronic, condamnat la 3 ani cu suspendare în Dosarul Ferma Băneasa.  Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan
Jurnalistul Dan Andronic, condamnat la 3 ani cu suspendare în Dosarul Ferma Băneasa.  Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va verifica, apoi va face publice rezultatele controlului cu privire la repartizarea cauzei „Ferma Băneasa”, după ce Dan Andronic - unul dintre inculpaţii condamnaţi - a scris pe Facebook că dosarul nu ar fi ajuns prin repartizarea aleatorie pe masa judecătorilor Florentina Dragomir, Ioana Alina Ilie şi Ionuţ Matei.

Dan Andronic susţine că fostul general SRI Florian Coldea ştia la ce complet va ajunge dosarul în apel imadiat după soluţia de achitare de la fond. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat publicităţii, marţi, următorul comunicat: 

„Având în vedere aspectele vehiculate în spaţiul public, privind modalitatea de repartizare aleatorie a dosarului penal nr.345/64/2016, precum şi, în general, referitor la respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare privind repartizarea aleatorie a cauzelor la nivelul instanţei supreme, în scopul cercetării cu celeritate a tuturor chestiunilor astfel invocate, pentru asigurarea încrederii publicului în Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pentru apărarea prestigiului acesteia, prin ordinele de serviciu emise la data de 21.12.2020, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus verificări cu următorul obiect:
 

  • În prima fază, derulată în perioada 28-30.12.2020, se va verifica respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare privind repartizarea aleatorie a dosarului penal nr.345/64/2016.
  • În a doua fază, derulată în perioada 04-18 ianuarie 2020, se vor efectua verificări cu acelaşi obiect la nivelul tuturor secţiilor şi formaţiunilor de judecată ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Totodată, în ceea ce priveşte dosarele penale va fi verificată respectarea termenelor privind transmiterea/primirea dosarelor la/de la parchet pentru motivarea căilor de atac.

Verificările vor fi efectuate de către vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu sprijinul logistic şi tehnic al prim-magistratului asistent al instanţei supreme şi al compartimentului IT. Rezultatele ambelor verificări vor fi făcute publice”, se arată în comunicatul ICCJ.

Ipoteza lansată de jurnalistul Dan Andronic, condamnat în dosar

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Dan Andronic la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Ferma Băneasa”. Tot el a fost şi cel care a ridicat problema repatrtizării dosarului,într-o postare pe Facebook, pe care a scris-o după ce a aflat soluţia.

„De unde ştia pensionarul general SRI Florian Coldea încă din 2019 în ce zi va pleca dosarul de la Curtea de Apel Braşov şi când va ajunge la ICCJ? Dar mai ales la ce complet de judecători va pica, că doar repartizarea este aleatorie... (…) Se poate dovedi «premoniţia» generalului pensionar SRI? Normal. Sunt oameni care trăiesc, care vorbesc, care încă mai au coloană. Dar cea mai tare mărturie o reprezintă discuţiile între noi şi avocaţi, cu o săptămână înaintea «repartizării» aleatorii, când ne întrebam dacă vom avea parte de completul lui Ionuţ Matei”, a scris pe Facebook Dan Andronic.

În acelaşi dosar, magistraţii ÎCCJ l-au condamnat pe Remus Truică la şapte ani de închisoare, iar israelienii Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein au primit câte 5 ani de închisoare. De asemenea, Prinţul Paul a fost condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare, avocatul Robert Mihăiţă Roşu la 5 ani, iar Nela Ignatenko (fostă Păvăloiu) la 5 ani.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite