USR atacă în instanţă reînfiinţarea companiilor municipale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cgmb pmb Gabriela Firea

USR Bucureşti a solicitat în instanţă anularea hotărârilor de confirmare a înfiinţării companiilor municipale, susţinând că municipalitatea s-a asociat cu ea însăşi pentru înfiinţarea societăţilor, ceea ce este ilegal.

„USR Bucureşti a depus astăzi (ieri, n.r.) acţiunea în instanţă pentru anularea hotărârilor prin care Gabriela Firea încearcă legalizarea retroactivă a companiilor municipale. Primarul Capitalei a profitat de noile prevederi ale Codului Administrativ şi de susţinerea consilierilor PSD, ALDE şi PMP pentru a încerca ştergerea ilegalităţilor iniţiale. Astfel, majoritatea din CGMB a votat hotărârile de confirmare a înfiinţării companiilor municipale”, arată oficialii USR Bucureşti.

Aceste hotărâri de confirmare nu pot însă repara problema de fond, potrivit lor, deoarece ilegalitatea ţine nu doar de modul în care a fost votată înfiinţarea companiilor. „Aşa cum reiese foarte clar din motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti, o altă problemă este şi participarea SC CICLOP SERVICE SA în acţionariatul companiilor. Judecătorii au considerat că este o asociere mincinoasă, de faţadă, nu una reală. Practic, Municipalitatea s-a asociat cu ea însăşi pentru înfiinţarea societăţilor, ceea ce este ilegal”, arată reprezentanţii USR Bucureşti.

Anul trecut, Curtea de Apel Bucureşti a decis că cele 22 de companii municipal au fost înfiinţate ilegal, cu votul a jumătate plus unu din consilieri, deşi legea prevedea că sunt necesare voturile a două treimi din consilieri.

Ulterior, Guvernul Dăncilă a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă Codul Administrativ, prin care a stabilit că proiectele care vizează administrarea patrimoniului pot fi adoptate doar cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcţie.

Astfel, la finalul lunii iulie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a hotărât, într-o şedinţă, reînfiinţarea celor 20 de companii municipale ale Capitalei.

USR Bucureşti transmite că, în urma deciziei CAB, a cerut desfiinţarea companiilor municipale şi recuperarea prejudiciului. În ciuda deciziei instanţei şi în ciuda rezultatelor economice dezastruoase, Gabriela Firea a continuat să dea companiilor bani şi contracte de lucrări şi servicii.

„După această legalizare retroactivă, Gabriela Firea nu va mai avea absolut nicio reţinere în a le da companii sume colosale de bani şi contracte pe bandă rulantă. Deja sunt multe sute de milioane de euro care au intrat în conturile companiilor şi care s-au topit în salarii şi cheltuieli nejustificate. Am făcut această acţiune în instanţă tocmai ca să oprim scurgerea masivă de bani din bugetul Capitalei. Încă avem speranţa că cineva, în cele din urmă, va răspunde pentru toţi banii tocaţi de aceste companii înfiinţate cu încălcarea legii. Din punctul meu de vedere, cea care ar trebui să răspundă şi să plătească din buzunar este Gabriela Firea”, a declarat Ana Ciceala, consilier municipal.

„Gabriela Firea a încercat să-şi salveze pielea. Este direct responsabilă pentru acest eşec monumental care se cheamă companiile municipale şi sperăm ca justiţia să facă dreptate. În trei ani de mandat, primarul actual nu a făcut nimic altceva decât să îngraşe clientela PSD. A înfiinţat instituţii şi posturi pentru prieteni, a înfiinţat companii pentru oamenii de partid. A numit peste tot apropiaţi şi indivizi fără pregătirea necesară. Totul s-a prăbuşit în acest mandat pentru că Gabriela Firea este falimentul edilitar în persoană”, a declarat Roxana Wring, consilier municipal şi preşedinte USR Bucureşti.

Companiile reintroduse în legalitate sunt: 
1. Compania Municipală Consolidări 
2. Compania Municipală Iluminat Public Bucureşti 
3. Compania Municipală Eco Igienizare Bucureşti 
4. Compania Municipală Parking Bucureşti 
5. Compania Municipală Pază şi Securitate Bucureşti 
6. Compania Municipală Turistica Bucureşti 
7. Compania Municipală Protecţie Civilă şi Voluntariat Bucureşti 
8. Compania Municipală Agrement Bucureşti 
9. Compania Municipală Imobiliara Bucureşti 
10. Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti 
11. Compania Municipală Managementului Transportului Bucureşti 
12. Compania Municipală Managementul Traficului Bucureşti 
13. Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti 
14. Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti 
15. Compania Municipală Medicala Bucureşti 
16. Compania Municipală Sport Pentru Toţi Bucureşti 
17. Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti 
18. Compania Municipală Publicitate şi Afişaj Bucureşti 
19. Compania Municipală Tehnologia Informaţiei Bucureşti 
20. Compania Municipală Cimitire Bucureşti 

Bugetele companiilor municipale se ridică în anul 2019 la peste un miliard de lei. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite