„Nu este pomană electorală” Bucureştenii s-au înghesuit pentru sarmale şi ţuică fiartă. Mesajul oamenilor pentru ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

100.000 de sarmale şi 1.250 de litri de ţuică fiartă au fost date bucureştenilor la cele 20 de corturi amenajate în Sectorul 2 din Capitală de Ziua Naţională a României. Pensionari, gură-cască, câţiva tineri, câţiva copii şi bătrâni patrioţi au aşteptat la coadă în faţa Primăriei, încă o dată, pentru a primi tradiţionala masă de 1 decembrie.

Băutori de ocazie, pomanagii cu haine rupte, copii agăţaţi de mâna părinţilor, pensionari cu poveşti patriote, sarmale şi ţuică fiartă pe ritmuri de folclor cântat de interpreţi ai neamului – tabloul unei noi festivităţi organizate de Primăria Sectorului 2 din Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a României. 20 de corturi au fost amenajate în tot sectorul, din care 10 în jurul sediului Primăriei Sectorului 2. La ora 11.00, s-a dat startul servirii porţilor deja ambalate şi a paharelor cu ţuică fiartă. Ca în fiecare an, nu au lipsit momentele amuzante, dar nici cele emoţionante. 

„Eu am făcut duminică 100 de sarmale acasă, dar mirosea bine. Aşa că, din piaţă, m-am oprit aici“, a spus una dintre femeile venite lângă Primăria din apropiere de Piaţa Obor.

„Ciuleandra“ cântată de Maria Tănase, „Treceţi batalioane române Carpaţii“ şi ritm de fluier se auzeau pe fundal în timp ce oamenii aşteptau cuminţi la cozile coordonate de agenţii Poliţiei Locale Sector. Unii pentru a doua oară, alţii pentru a treia, unii pentru ţuică. N-au lipsit însă nici cei care au stat la coadă pentru a lua o porţie pe care o dădeau celor prea săraci să ceară. Lângă cozi stătea şi un copil în scaun cu rotile, iar pe băncile din parcul din faţa sediului Primăriei, comentau şugubăţ grupuri de locuitori din cartier.

100.000 de sarmale şi 1.250 de litri de ţuică fiartă au fost împărţite în sectorul 2

„Cei plecaţi să se întoarcă acasă“

Pe lânga şarada pomanagiilor, a nefamiliştilor oportunişti ori chiar a lacomilor veniţi să mai ia o porţie de sarmale, pe lângă cei câţiva ce au luat prânzul chiar pe dughenele de gunoi dintre corturi, pe lângă cei doi-trei antrenaţi la hore ambulante de acel pahar în plus, prezenţi în faţa Primăriei Sectorului 2 au fost şi acei câţiva care tremurau patriot cu fiecare melodie şi care nu îşi doreau decât întregirea familiei lor, munciţi de dorul celor plecaţi peste hotare pentru traiul mai bun.

„Să fie pace şi să se rotunjească România aşa cum a fost odată. Celor plecaţi le spun să se întoarcă acasă, să vină şi să aducă aici randament pentru că şi eu tot aici am muncit şi am slujit ţara“, a spus cu ochii umezi un fost militar de 87 de ani, venit şi el la „amicul“ Onţanu. (Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2 – nota red.). Bărbatul şi-a adus aminte încă o dată de fiica lui, medic în Suedia, şi de distanţa dintre ei. 

„Nu este pomană electorală, este pomană“

Un sentiment filantropic plutea parcă pe aleile din jurul Primăriei. Chiar cei săraci mai găseau un gram de energie pentru a da de pomană, iar ca niciodată parcă, n-a mai existat îmbulzeală. 

„Vin în fiecare an aici pentru că locuiesc lângă Obor. Nu este o pomană electorală, este o pomană pe care vrea să o facă Primăria şi este binevenită. Sunt mulţi oameni amărâţi, ar trebui să căutăm să-i ajutăm şi pe cei care stau în subteran, în canale. Conducerea ar trebui să fie mai atentă cu săracii“, a declarat un alt domn prezent la festivitate, fost maistru la Căile Ferate Române, actual pensionar. De parcă fresca socială nu ar fi fost completă, în timp ce ura La mulţi ani României, din coadă a apărut un puşti al străzii: geaca neagră ruptă, căciula murdară şi faţa obosită de frig şi palincă. Puştiul s-a oprit către bătrânul nostalgic, l-a privit în ochi şi şi-a smuls din porţia lui oferindu-i sarmalele: „o ţigară dacă ai, eu iau una“.   

Pe aceeaşi temă:

FOTO Peste 20.000 de bucureşteni au participat la parada militară de la Arcul de Triumf. Ponta şi Băsescu, prezenţi la festivităţi

Parada militară din acest an organizată cu ocazia Zilei de 1 Decembrie a fost una cu adevărat spectaculoasă, cea mai fastuoasă din ultimii 23 de ani. Pe lângă detaşamentele militare care au participat la festivitate, zeci de aeronave au survolat cerul Capitalei, sub privirile oficialilor României şi ale celor peste 20.000 de români prezenţi la paradă.

De 1 Decembrie: Cântecul de lebădă al României sau cîteva gânduri despre dispariţia statului român

Mi s-a cerut o părere despre 1 decembrie – Ziua Unirii, poate cel mai importat proiect politic care a fost realizat la noi. Serbăm cu fast în lipsa unui alt proiect politic, fără a înecera să înţelegem ce se întâmplă cu noi. Acum ceva timp am scris acest text şi nu mai am nimic de adăugat.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite