Cum ne afectează poluarea şi cum ne putem feri de ea. Care sunt sfaturile medicului specialist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii specialişti susţin că poluarea poate avea consecinţe imediate şi tardive asupra aparatului respirator, iar unele dintre acesta pot avea ca efect chiar şi scăderea duratei de viaţă.

„Creşterea nivelului de poluanţi poate produce acutizări ale bolilor cronice pulmonare şi reacţii alergice, mai ales la persoanele atopice, dacă vorbim de efecte imediate.  Efectele pe termen lung ale poluării asupra aparatului respirator produc creşterea declinului funcţiei pulmonare, nevoia de servicii medicale crescute la pacienţii cu boli cronice, costuri crescute cu serviciile de sănătate şi scăderea duratei de viaţă”, susţine Beatrice Mahler-Boca, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta. Medicul are şi câteva sfaturi pentru cei care se confruntă cu situaţii precum cea din Capitală, unde normele de poluare au fost depăşite în noaptea de duminică spre luni şi cu peste 900 la sută. „Sunt obligatoriu de evitat zonele cu trafic intens şi trebuie evitată aerisirea încăperilor în perioadele de poluare intensă.  Este preferabilă folosirea aparatelor de aer condiţionat, întreţinute corespunzător. Oricum, persoanele cunoscute cu afecţiuni cronice trebuie să evite deplasările, iar dacă acestea sunt strict necesare cei în cauză trebuie să aibă la îndemână medicaţie utilă în criză”, a mai preciazat managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta. 

Depăşiri de 1000% la particule fine

Reaminitim că reţeaua naţională şi reţelele independente de monitorizare a calităţii aerului au înregistrat, duminică noapte şi luni dimineaţă, în Bucureşti, depăşiri record ale poluării cu PM 2,5 şi PM10. Pentru poluarea cu PM2,5, un praf foarte fin amestecat cu diverse substanţe, s-au înregistrat depăşiri cu 900-1000% peste limitele maxim admise, datele fiind colectate şi de senzorii oficiali din reţeaua naţională, integraţi în platforma airly.eu, iar pentru PM10, particule mai mari de praf, s-au înregistrat depăşiri de aproape 800%. Şi platforma aerlive.ro a înregistrat depăşiri spectaculoase.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat luni că poluarea record de azi noapte din Bucureşti se datorează unui incendiu de vegetaţie pe o suprafaţă de 5.000 de metri la Crevedia, unui incendiu la Gara de nord, dar şi faptului că oamenii au ars cauciucuri, în gospodăriile din jurul Capitalei. „E primăvară, lumea face curăţenie prin curte şi dau foc la tot ce găsesc”, a comentat el.

De asemenea, a spus, Alexe, „avem suspiciuni de activităţi industriale în judeţul Ilfov şi Bucureşti, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantităţi ridicate de poluanţi”. El a anunţat că în Ilfov sunt 46 de firme autorizate, iar în Bucureşti 69, care au în specificul de activitate arderea, toate acestea urmând a fi controlate în această săptămână. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite