Biserica Opacă Română. Lipsa de transparenţă a BOR în cazul sumelor donate pentru Catedrala Mânturii Neamului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhia Română ţine la secret donaţiile făcute pentru Catedrala Mântuirii Neamului FOTO: Denis Grigorescu
Patriarhia Română ţine la secret donaţiile făcute pentru Catedrala Mântuirii Neamului FOTO: Denis Grigorescu

Patriarhia Română ţine secretă valoarea defalcată şi cumulată a donaţiilor făcute pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul sumelor donate pentru restaurarea Catedralei Notre Dame din Paris. „Adevărul” a solicitat în acelaşi timp datele respective celor două instituţii, cea care a dovedit transparenţă fiind Fundaţia franceză Notre Dame.

„Adevărul” a solicitat oficial Patriarhiei, pe adresele de e-mail cancelaria@patriarhia.ro şi presa@patriarhia.ro, încă din 18 octombrie 2021, să comunice valoarea donaţiilor pentru Catedrala Neamului, însă nu a primit niciun răspuns. Pe 4 ianuarie a.c.,  „Adevărul” i-a trimis şi un mesaj pe WhatsApp lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, cu solicitarea de a furniza valoarea donaţiilor până luni 10 ianuarie a.c. „Am redirecţionat mesajul dumneavoastră sectorului Catedrala, singurul care poate emite răspunsul solicitat de dumneavoastră, şi am cerut transmiterea cât mai rapidă a acestuia. În momentul când îl voi primi, vi-l voi redirecţiona şi dumneavoastră”, a fost mesajul trimis de către Vasile Bănescu jurnalistului „Adevărul”. Numai că Patriarhia nu a trimis niciun răspunsla solicitare, dând dovadă de lipsă de transparenţă.

În aceeaşi zi în care a înaintat solicitarea Patriarhiei Române, 18 octombrie 2021, „Adevărul” a transmis o cerere similară şi Fundaţiei Notre Dame, una dintre cele patru instituţii care se ocupă de strângerea donaţiilor pentru restaurarea celebrei catedrale din Paris, grav avariată în incendiul din 15 aprilie 2019 şi... surpriză: Fundaţia Notre Dame a răspuns la întrebările „Adevărul” pe 15 decembrie 2021, prin Christophe Rousselot, delegat general al Fundaţiei Notre Dame. Corespondenţa şi comunicarea dintre jurnalistul  „Adevărul” şi Fundaţia Notre Dame au continuat şi săptămânile care au urmat.

„Zece donatori sunt din România”

Potrivit lui Christophe Rousselot, din aprilie 2019 şi până pe 15 decembrie 2021, Fundaţia Notre Dame a primit donaţii de 92 de milioane euro de la 70.400 de persoane fizice, firme şi colectivităţi din Franţa şi de peste hotare pentru restaurarea Catedralei Notre Dame. Acestor donaţii li se adaugă, potrivit lui Rousselot, promisiuni ferme de donaţii în valoare de 262,6 milioane de euro. Practic, valoarea tuturor donaţiilor obţinute de fundaţie depăşeşte 354 de milioane de euro.

Lucrările de securizare ale catedralei Notre Dame din Paris au fost finalizate în decembrie 2021 FOTO: Patrick Zachmann/Magnum Photos

Lucrari comnsolidare Notre Dame foto Patrick Zachmann  Magnum Photos

„Pentru amenajările interioare ale Catedralei Notre Dame au fost primite, în perioada 1 ianuarie - 15 decembrie 2021, donaţii în valoare de 1,3 milioane euro de la 4.000 de persoane şi firme. Peste 3.000 de persoane din afara Franţei au donat până acum bani pentru restaurarea Catedralei Notre Dame. Zece dintre donatori sunt din România”, a declarat Christophe Rousselot pentru ”Adevărul”.

Lucrările de securizare a faimosului edificiu din Paris au fost terminate la finalul anului 2021, iar şantierul de restaurare va fi deschis în primul semestru al acestui an.

Pe 15 aprilie 2019, incendiul care a pornit de la nivelul acoperişului Catedralei Notre-Dame i-a distrus întreg eşafodajul din lemn datând in secolul al XIII-lea. Stejari vechi de patru secole fuseseră tăiaţi pentru construcţia acestui eşafodaj.

Christophe Rousselot, delegat general Fundaţia Notre Dame, a furnizat pentru ”Adevărul” toate datele privind donaţiile primite pentru restaurarea faimoasei catedrale din Paris FOTO: arhiva personală

Christophe Rousselot delegat general Fundatia Notre Dame foto arhiva personala

Conform autorităţilor franceze, până la finalul anului trecut au fost obţinuţi în total, din donaţii, peste 842 de milioane de euro, cea mai mare sumă fiind strânsă de către Fundaţia Notre Dame. Celelalte instituţii care strâng bani pentru catedrala din Paris sunt La Fondation de France, Centrul monumentelor naţionale şi Ministerul Culturii.

Creată în 1992 de către cardinalul Jean-Marie Lustiger, Fundaţia Notre Dame a fost recunoscută în acelaşi an ca instituţie de utilitate publică.

Secretomanie la Patriarhie

Dacă Fundaţia Notre Dame din Franţa dă dovadă de transparenţă totală privind valoarea donaţiilor pentru refacerea celebrei catedrale gotice a cărei construcţie a durat aproape două secole, Patriarhia Română denotă opacitate în ceea ce priveşte donaţiile strânse până acum pentru Catedrala Mântuirii Neamului, care se construieşte în Bucureşti. Oficialii Patriarhiei nu au răspuns la solicitările „Adevărul”, iar pe cele două site-uri realizate de către Patriarhie pentru Catedrala Mânturii Neamului nu este specificată vreo valoare a donaţiilor. Pe site-ul catedralaneamului.ro, la secţiunea „Colecta Naţională”, sunt trecute doar numele a 116 donatori care au dat bani în 2015, fără a se specifica însă ce sume au dat aceştia. Tot pe site-ul catedralaneamului.ro, la secţiunea „Actualitatea”, sunt trecute numele a 31 de companii ce au făcut donaţii pentru Catedrala Mântuirii Neamului, fără a fi precizată valoarea donaţiilor sau anul în care au fost făcute acestea. Nici pe site-ul pictamcatedrala.ro, realizat în scopul strângerii de bani pentru pictura interioară a Catedralei Mântuirii Neamului, la secţiunea „Donatori”, nu se face vreo referire la valoarea donaţiilor, singurul text scris în secţiune fiind următorul: „Persoanele care au contribuit prin donaţii la pictura în mozaic vor fi pomenite la slujbele Paraclisului Catedralei Naţionale”.

Finalizarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului este preconizată pentru 2024 FOTO: Denis Grigorescu

catedrala mantuirii neamului foto denis grigorescu 01

Conform unor informaţii oficiale publicate de site-ul basilica.ro în mai 2021, peste 110 milioane euro au fost investiţi în construcţia „la roşu” a Catedralei Mântuirii Neamului. Catedrala, înaltă de 120 de metri, va fi dotată cu opt lifturi. Clopotele grandiosului lăcaş de cult au o greutate totală de 33 de tone şi se află la o înălţime de 60 de metri. Catedrala Naţională are 28 de uşi de bronz cu reprezentări iconografice, care vor fi coordonate de un sistem computerizat ce va comanda deschiderea automată a uşilor în caz de alarmă. De asemenea, Catedrala are, în total, 392 de ferestre.

Catedrala Mântuirii Neamului deţine cel mai mare iconostas din lume, cu o lungime de 23,8 metri şi o înălţime de 17,1 metri, după cum a confirmat anul trecut Academia Recordurilor Mondiale (Academy of World Records). Pe absida altarului este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului din România, având 16 metri de la bază până la vârful aureolei.

Catedrala Mântuirii Neamului, cu hramul principal „Înălţarea Domnului” şi hramul secundar Sf. Apostol Andrei, este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume. Piatra de temelie a lăcaşului de cult a fost pusă în urmă cu aproape 11 ani, în februarie 2011, iar data finalizării Catedralei Mântuirii Neamului este preconizată pentru 2024, odată cu finalizarea picturilor interioare şi a mozaicurilor. 

Cine sunt marii donatori pentru restaurarea Notre Dame

Restaurarea catedralei Notre Dame va începe în primul semestru din acest an FOTO: Alexis Komenda  C2RMF

Consolidare_notre_dame_de_paris 292 foto Alexis Komenda  C2RMF

Oameni de afaceri celebri şi companii de top din Franţa şi America au donat deja bani pentru restaurarea Catedralei Notre Dame. Printre aceştia, se numără Bernard Arnault (Grupul LVMH) – 200 milioane euro, familia Bettencourt Meyers (L’Oreal), Patrick Pouyanné – preşedinte grupul Total, milionarul american Henry Kravis (cofondator al fondului de investiţii KKR), companiile Bouygues, AXA, Baron Philippe de Rothschild SA, Decaux, Fundaţia Michelin, Fundaţia Crédit Agricole – Pays de France.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Patriarhia cere donaţii pentru picturile Catedralei Mântuirii Neamului – VIDEO

Guvernul alocă 20 de milioane de lei Catedralei Mântuirii Neamului

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite