Rusia critică decizia Ucrainei de a interzice accesul vehiculelor cu numere transnistrene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Zaharova FOTO EPA EFE
Maria Zaharova FOTO EPA EFE

Decizia Ucrainei de a interzice, din 1 septembrie, accesul pe teritoriul său a automobilelor cu numere transnistrene este un pas revoltător, care afectează interesele tuturor locuitorilor din regiune, inclusiv interesele a zeci de mii de cetăţeni ucraineni. Este declaraţia purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Maria Zaharova, transmite IPN.

Potrivit ei, „măsurile de blocaj ale Kievului în raport cu regiunea transnistreană vor avea impact negativ direct asupra procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

Într-un comentariu, Maria Zaharova precizează că restricţia impusă de Ucraina va face nule toate eforturile de restabilire a dinamicii pozitive în procesul de reglementare transnistreană. „Prin astfel de acţiuni, Ucraina se discreditează totalmente în calitate de garant şi mediator în „dialogul permanent cu privire la chestiunile politice în cadrul procesului de reglementare în formatul 5+2”.”, precizează oficiala rusă.

Federaţia Rusă cheamă Kievul să respecte cu stricteţe angajamentele sale internaţionale în domeniul drepturilor şi libertăţilor omului, iar structurile internaţionale, în primul rând Uniunea Europeană, să de o apreciere obiectivă pentru acţiunile autorităţilor ucrainene.

Începând cu 1 septembrie, automobilele din regiunea transnistreană au acces în Ucraina doar dacă au plăcuţe de înmatriculare neutre. Autorităţile moldoveneşti au solicitarea amânarea măsurii până în data de 10 ianuarie 2022. Deocamdată, un răspuns în acest sens nu este.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite