PAS propune comasarea Consiliului Concurenţei cu ANRE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Alaiba, deputat PAS
Dumitru Alaiba, deputat PAS

Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, deputatul PAS Dumitru Alaiba, propune comasarea Consiliului Concurenţei şi a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) „într-o autoritate puternică, independentă, eficientă, care sa acţioneze în interesul cetăţeanului”, care va avea o responsabilitate unică pentru piaţă, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, deputatul a remarcat că ANRE şi Consiliul Concurenţei sunt foarte importante pentru a asigura funcţionalitatea economiei, pentru a asigura preţuri şi tarife echitabile pentru cetăţeni şi antreprenori, ordine în piaţă şi condiţii egale. În practică însă nu se văd rezultatele scontate.

Potrivit lui, Consiliul Concurenţei, doar în acest an consumă 26 de milioane de lei din banii contribuabililor, fără a produce practic nimic. De peste 10 ani, nu se văd rezultate de la această instituţie. Sarcina instituţiei este să lupte cu monopolurile, să protejeze concurenţa, să distrugă înţelegerile de cartel pentru a fi protejaţi jucătorii de pe piaţă şi ca cetăţenii să achite preţuri corecte. Pe când, Consiliul nu acţionează, iar consumatorul plăteşte preţuri exagerate, notează parlamentarul.

ANRE, la rândul ei, spune Dumitru Alaiba, trebuie să aibă grijă să fie ordine pe piaţa energetică, condiţii egale, clare, transparente, aşa ca cetăţenii să nu se simtă furaţi. Să decidă cu promptitudine, previzibil şi corect, pentru ca economia să fie în siguranţă. Or, nici aici nu pot fi cuvinte de laudă, a declarat Dumitru Alaiba. Deputatul PAS spune că cetăţenii achită tarife exagerate, nu au încredere într-un regulator care ar trebui să fie independent, din cauza că acest regulator a fost prea des văzut jucând politic când nu era cazul şi s-a acoperit cu independenţa când trebuia să fie de partea interesul public.

Dumitru Alaiba spune că modele de comasare a instituţiilor există în mai multe ţări, europene. În Estonia un asemenea model instituţional există din 2008 şi parlamentarul crede că poate fi aplicat şi în Moldova, care, la fel ca şi Estonia, e o ţară mica.

În perioada următoare, se va lucra la definitivarea proiectului. Vor fi lansate consultări publice şi vor fi audiate rapoartele de activitate a instituţiilor. Ţinta e ca până la finele anului, reforma să fie dusă la bun sfârşit.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite