Gheorghe Şalaru va fi demis din funcţia de ministru al Mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Liberal Reformator a retras astăzi susţinerea politică pentru ministrul Mediului Gheorghe Şalaru. Formaţiunea a adresat un demers prim-ministrului Iurie Leancă în acest sens şi a propus candidatura Valentinei Ţapiş, actual viceministru.

Decizia a fost luată de biroul politic al partidului, din cauza restanţelor înregistrate în procesul de realizare a matricei de politici de mediu.

Potrivit Lilianei Viţu, purtătoarea de cuvânt a premierului Iurie Leancă, prim-ministrul a luat act de solicitarea PLR şi va da curs demersului, ceea ce înseamnă că va fi înlocuit în următoarele zile.

Până la acest moment, Ministerul Mediului a îndeplinit doar 70% din angajamentele asumate până la semnarea Acordului de Asociere, fapt pentru care ministrul Şalaru a fost criticat de mai multe ori de premierul Iurie Leancă. Demnitarul se scuza anterior că nu are sufiecienţi specialişti.

„Avem restanţe mari la protecţia calităţii aerului şi nu am purces la elaborarea strategiei. Spre exemplu, în documentul vechi ne-am angajat să îndeplinim proiecte de apă şi canalizare de un miliard de lei anual. Nu avem cum să atingem această cifră. E vorba şi de angajamente legate de armonizarea legislaţiei sau de faptul că nu am fost în stare să asigurăm o bază de date cu situaţia la zi pe toate sectoarele“, enumera oficialul câteva dintre restanţe.

„În minister suntem 51 de persoane, de la şofer la ministru, puţini atunci când vorbim despre zeci de domenii ce vizează mediul. Ne trebuiesc persoane cu capacitate înaltă de expertiză şi soluţia e în asistenţa experţilor internaţionali cu care lucrăm“, mai argumenta el.


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite