Dezbateri electorale: Ce ar face PDM, PSRM şi Blocul ACUM în primul rând, dacă ar ajunge în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parlament.md

Dacă va ajunge în următorul Parlament, Partidul Democrat îşi va începe activitatea legislativă cu prelungirea proiectelor care au fost iniţiate în ultimii ani. Primul asemenea program ar fi „Drumuri bune pentru Moldova 2”, început în 2018. Partidul Socialiştilor s-ar îngriji, în primul rând, de economie şi ar implementa acţiuni pentru încurajarea investitorilor străini în economia ţării.

Blocul electoral ACUM ar pune accent în primul rând pe combaterea corupţiei mari, dar şi pe crearea unui mediu de afaceri pentru dezvoltare economică. Despre aceste priorităţi, reprezentanţii partidelor menţionate au discutat la dezbaterea electorală, organizată de postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Reprezentantul Partidului Democrat, Nicolae Ciubuc, spune că pentru continuarea programului „Drumuri bune 2” deja sunt prevăzute mijloace financiare în bugetul de stat pentru anul curent. Potrivit lui, acest program presupune creşterea distanţei de drumuri construite anul curent până la 2,6 mii de kilometri.

De asemenea, democratul spune că o altă prioritate sunt sistemele de aprovizionare cu apă potabilă şi canalizare. „50% din populaţie, din păcate, se confruntă cu probleme de acces la apă potabilă, iar noi deja, pe parcursul a doi ani, am reuşit conectarea a peste 100 de mii de cetăţeni la sursele de apă potabilă. În 2019, la fel, vor fi conectaţi 100 de mii de cetăţeni la apă potabilă”, spune Nicolae Ciubuc. Crearea unui mediu de afaceri favorabil şi atragerea investiţiilor ar constitui o a treia mare prioritate pentru PDM în următorul legislativ.

După acţiunile de stimulare a economiei, reprezentantul Partidului Socialiştilor, Grigore Novac, spune că formaţiunea pe care o reprezintă mai are ca prioritate „reanimarea” justiţiei. Aceasta pentru că, spune el, justiţia este cea care trebuie să stea la straja respectării normei de drept, lucru care, la fel, ar încuraja şi investitorii străini. „De ce vorbesc de investitorii străini? Pentru că la ziua de azi, cu regret, bugetul ţării este „la nivelul solului”. Nu putem doar să „scuturăm” agenţii economici de la care ne vin bani la buget, dar, dimpotrivă, ar trebui să încurajăm aceşti agenţi ca să nu lucreze cu contabilitate dublă, să ascundă veniturile ca să supravieţuiască cumva”, spune Grigore Novac. Potrivit lui, celelalte domenii sunt conectate la aceste două linii importante: economia şi justiţia.

Igor Grosu spune că prioritatea numărul unu pentru blocul ACUM DA PAS este combaterea corupţiei mari. Următoarea prioritate pe listă este crearea unui mediu de afaceri pentru dezvoltare economică şi sporirea veniturilor, educaţia, sănătatea şi integrarea europeană.

„Printre acţiunile imediate pe care trebuie să le facem noi, ajunşi la guvernare, este să corectăm ceea ce a făcut guvernarea actuală – să oprim şi să anulăm ceea ce au realizat ei prin vânzarea cetăţeniei, să anulăm amnistia fiscală”, a spus Igor Grosu. Potrivit lui, această amnistiere fiscală înseamnă că cei care au fost corecţi, au plătit impozite, au fost acum păcăliţi pentru că cei care şi-au ţinut mijloacele financiare în afara ţării, contra unei sume de 6%, pot acum să-şi „albească”. Igor Grosu este de părere că aceşti bani nu vor veni în Republica Moldova pentru a fi investiţi, dar vor trece procedura de „albire” şi vor fi din nou scoşi din ţară.

Următoarele alegeri parlamentare vor avea loc pe 24 februarie. Acestea vor avea loc în baza unui sistem electoral mixt, atât pe listele de partid, cât şi pe circumscripţiile uninominale. Până în prezent, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 11 concurenţi electorali în circumscripţia naţională, alte patru dosare se găsesc în curs de examinare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite