Curtea Constituţională din R. Moldova s-a pronunţat privind neconstituţionalitatea unor prevederi din Codul Electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională Moldova

Curtea Constituţională (CC) a examinat cererea de neconstituţionalitate depusă de Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr (DA) şi admisă de Curtea de Apel Chişinău cu privire la sesizarea Curţii privind exercitarea controlului constituţionalităţii unor prevederi din Codul Electoral în legătură cu numărul secţiilor de votare care urmează să fie deschise în străinătate, la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, transmite IPN.

Curtea a constatat că sesizarea nu întruneşte condiţiile de admisibilitate şi nu poate fi acceptată pentru examinare în fond.

Potrivit unui comunicat de presă al Curţii, respectarea procedurii prealabile nu este necesară la contestarea hotărârilor Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secţii de votare.

Curtea Constituţională menţionează că excepţiile nu au vizat probleme de substanţă referitoare la numărul efectiv de secţii de votare. Ele au vizat exclusiv probleme procedurale, şi anume neconstituţionalitatea: textului „fără respectarea procedurii prealabile” din articolul 72 alin. (3) din Codul electoral; cuvântului „Contestaţiile” şi a textului „se examinează în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 73 alin. (7) din Codul electoral şi textului „Instanţa de judecată adoptă şi pronunţă hotărârea în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 74 alin. (1) din Codul electoral.

Pentru a declanşa controlul de constituţionalitate, Curtea a trebuit să confirme aplicabilitatea prevederilor legale contestate în cauzele examinate în faţa instanţelor de drept comun care au trimis sesizările.

Condiţia „aplicabilităţii prevederilor legale contestate în cauza examinată în faţa instanţei de drept comun” presupune aplicabilitatea unor prevederi care îl prejudiciază pe autorul excepţiei de neconstituţionalitate. Totuşi, în sesizare, Curtea nu a reţinut prejudicierea autorului prin prevederile contestate. În mod logic, declararea neconstituţionalităţii acestor prevederi ar fi făcut inutile acţiunile în justiţie ale autorului sesizărilor.

Cu referire la o pretinsă obligativitate a procedurii prealabile la contestarea hotărârilor Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secţii de votare, Curtea a constatat că procedura prealabilă este obligatorie doar în cazul actelor administrative cu caracter individual.

Curtea a notat că hotărârile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secţii de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul Electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte şi au un caracter general. Prin urmare, în cazul contestării unor astfel de hotărâri în instanţa de judecată nu este necesară parcurgerea procedurii prealabile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite