Batjocura unui deputat din R. Moldova la adresa României, după ce Bucureştiul a oferit un ajutor umanitar: Au trimis două lăzi cu măşti când se termină carantina şi după ce ne-a ajutat Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea acuză România că ar fi organizat evenimentul de transmitere a ajutorului umanitar pentru Republica Moldova cu mare fast, în timp ce reprezentanţii Chinei şi ai Rusiei ar fi fost mai modeşti atunci când au oferit spriijin Chişinăului. În plus, parlamentarul susţine că sprijinul Bucureştiului este nesemnificativ, dar şi că ar fi venit prea târziu, după ce Chişinăul fusese ajutat de Rusia, China şi Ungaria.

„UE ne promite ba 140 milioane, ba 1 miliard, ba 80 de milioane. În final, nu am primit nici măcar o ladă cu mănuşi. FMI ne-a oferit un credit de 235 milioane de dolari doar după ce Rusia ne-a dat unul. Dacă nu ne oferea Moscova, am fi primit acelaşi ajutor de la FMI ca şi de la UE. În cel mai bun caz, am fi primit 100 milioane, în zece tranşe şi cu 50 de condiţii. România ne-a trimis 53 de medici şi vreo două lăzi cu măşti. Mulţumesc, desigur. Însă a trimis pe 27 aprilie, când deja e sfârşitul carantinei, când deja au fost deschise magazinele, fabricile etc. şi doar după ce Ungaria ne-a ajutat. China în aceste zile ne-a trimis încă un ajutor. Nimeni nici nu a observat, la fel ca şi ajutorul Rusiei, pentru că au uitat de fanfare”, a scris Bogdan Ţîrdea pe Facebook.

Amintim că o echipă formată din 52 de persoane, dintre care 41 de medici şi asistenţi medicali din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Sănătăţii al României au ajuns joi, 30 aprilie, la Chişinău, unde vor petrece 15 zile pentru a ajuta personalul medical din R. Moldova la tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19. 

De asemenea, tot joi, România a oferit prima tranşă de echipamente şi materiale medicale din cele în total 500.000 măşti şi 50.000 combinezoane, constând în 3.000 combinezoane de protecţie, 6.000 măşti de protecţie FFP2, 6.000 măşti chirurgicale, 11.500 perechi de mănuşi, 100 viziere şi 10 izolete. În total, ajutorul umanitar al României este evaluat la 3.5 milioane de euro.

Preşedintele Igor Dodon a mulţumit României pentru ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova, în sumă de 3,5 milioane de euro, în contextul luptei împotriva COVID-19. Şeful statului a spus că „prietenul la nevoie se cunoaşte”

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite