În ziua alegerilor prezidenţiale din R. Moldova va fi organizat un exit-poll

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ziua alegerilor prezidenţiale, pe 1 noiembrie, va fi organizat un exit-poll. Iniţiativa aparţine unui grup de experţi din societatea civilă. Sondajul nu va fi organizat tradiţional la ieşirea din secţiile de votare. Din cauza pandemiei, acesta va fi efectuat la telefon, transmite IPN.

„Organizăm acest exit-poll pentru că, în primul rând, vrem să contramandăm ideile de a manipula rezultatele alegerilor de către Ambasada Rusiei. De fapt, această campanie de manipulare a alegerilor a pornit deja. Ea este bine văzută la noi, nu este binevenită, dar nu avem ce-i face, asta este. Dar ea a pornit deja şi noi o să încercăm să facem acest exerciţiu democratic, exit-poll, pentru a încerca să contramandăm rezultatele manipulării alegerilor”, a declarat directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, într-o conferinţă de presă la IPN.

„Există încercări ale Ambasadei Rusiei şi, de fapt, nu ale ambasadei doar, ci şi ale Kremlinului, prin experţii trimişi aici, pentru a-l ajuta pe domnul Dodon de a  manipula rezultatele alegerilor. Mai exact, de a organiza alegeri în aşa fel încât cetăţeanul care vine să voteze parcă votează corect, parcă votează conştient pentru domnul Dodon, dar este pregătit foarte bine în prealabil să voteze pentru domnul Dodon”, a mai spus Arcadie Barbăroşie. El a îndemnat cetăţenii, în primul rând, să nu se sperie de acest exerciţiu şi să încerce să răspundă la întrebările care li se adresează. Or, cei care vor apela votanţii nu vor reţine numărul de telefon sau persoana care răspunde la telefon.

Sociologul Vasile Cantarji, de la Compania CBS Research, a declarat că în ziua alegerilor urmează a fi telefonaţi câteva mii de cetăţeni, care vor fi întrebaţi despre comportamentul lor electoral deja realizat. Potrivit lui, indiferent că acest exerciţiu este realizat la secţia de votare sau la telefon, are funcţia de control şi validare a rezultatelor alegerilor. Totodată, acest tip de sondaj le oferă cercetătorilor şi analiştilor politici un bogat material empiric. Prin astfel de sondaje poate fi realizată o analiză mult mai amplă a exerciţiului deja realizat.

Cetăţenilor apelaţi le vor fi adresate două întrebări de bază: „Dacă a fost deja la vot” şi „Cu cine a votat?”. De asemenea, le vor fi adresate câteva întrebări scurte de ordin demografic – gen, vârsta, studiile şi regiunea. Alte date care ar permite identificarea respondentului nu vor fi colectate. Nu va fi înregistrat nici numărul de telefon, pentru ca să nu existe legătură cu răspunsul acordat. „Rugămintea este să fiţi cât mai sinceri, să fiţi cât mai receptivi, pentru că opţiunea dumneavoastră de vot nu va fi comunicată nimănui, ci va fi inclusă în acele procente pe care intenţionăm ulterior să le calculăm şi să le prezentăm la finalul zilei, după închiderea secţiilor de votare”, a mai spus Vasile Cantarji.

Victor Ciobanu, analist independent, a declarat că în Republica Moldova există deja o tradiţie înrădăcinată – guvernarea de fiecare dată este tentată să fraudeze alegerile, folosindu-se de resursa administrativă. „Iată că acum venim cu un exit-poll pentru a contracara aceste tentative ale guvernării în pofida declaraţiilor că va fi un scrutin liber şi corect. Şi guvernarea ar fi cea mai cointeresată în acest lucru. Ştim că tentaţia de a frauda este mult prea mare. Şi rezultatul este o miză mult prea mare ca să-i credem pe cuvânt. În altă ordine de idei, este un exerciţiu democratic de care se face uz practic în toate ţările dezvoltate, în ţările democratice, mai puţin în Republica Moldova”, a mai spus Victor Ciobanu.

Ştefan Gligor, expert independent, a spus că la fiecare ciclu electoral Republica Moldova este în faţa unei bătălii inegale, cu propaganda, manipularea, programare socială, tehnologii politici, care lucrează pentru cei finanţaţi din bani murdari, dar şi reprezintă alte state aici, în Moldova. Potrivit lui, s-a  ajuns la situaţia de a  nu avea încredere în organele de stat responsabile de alegeri. Şi dubiile au apărut după experienţa scrutinelor din 2016 şi 2019, la care au fost aduşi organizat oameni, care au fost mituiţi pentru a vota într-un mod sau altul etc. În opinia sa, luând în considerare toţi aceşti factori, acest instrument va permite înţelegerea rezultatului real al acestui scrutin.

Valeriu Paşa, expert „WatchDog.MD”, a declarat că există foarte multe indicii care trezesc îngrijorări cu privire la acest scrutin. Una dintre ele ţine de un eventual monopol a ceea ce se numeşte exit-poll, aşa cum a fost la alegerile locale din Chişinău, cu finanţare obscură. Potrivit lui, exit-poll-ul va fi desfăşurat pe data de 1 noiembrie. Dacă pe 15 noiembrie va fi şi turul doi, şi în acea zi va avea loc un exerciţiu similar. Cetăţenii vor fi contactaţi telefonic între orele 12.00 până la ora 21.30. Rezultatele vor fi publicate prin intermediul partenerului media – Agenţia de presă IPN.

Duminică vor fi organizate două conferinţe de presă. La închiderea secţiilor de votare, la ora 21.00, vor fi prezentate rezultate prealabile. La ora 22.00, va fi conferinţa de presă cu prezentarea rezultatelor finale.

Finanţatorul organizării exit-poll-ului este European Endowment for Democracy, care a venit cu o contribuţie de circa 101 mii de euro, iar Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în Republica Moldova a venit cu o co-finanţare, bugetul total ajungând la 106 mii de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite