Dacă micul business din R. Moldova nu va fi susţinut activ, numărul şomerilor se poate tripla

Dacă micul business din R. Moldova nu va fi susţinut activ, numărul şomerilor se poate tripla

Dacă micul business, producătorii autohtoni, nu vor fi susţinuţi activ pentru a evita falimentul şi o disponibilizare masivă a lucrătorilor, situaţia în domeniul ocupării forţei de muncă şi în domeniul şomajului se poate schimba drastic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Numărul de şomeri se poate dubla sau chiar tripla, în condiţiile în care în ţară revin şi cetăţenii care au fost plecaţi în străinătate. Însă aici poate exista şi o oportunitate, pentru că anul trecut numărul locurilor de muncă vacante era mai mare decât numărul şomerilor aflaţi la evidenţă. De această părere este Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, participant în cadrul unei conferinţe-video, organizate de Centrul analitic Expert-Grup, transmite IPN.

Vicepreşedintele CNSM a menţionat că o parte din măsurile adoptate de autorităţi vor fi valabile doar pentru perioada stării de urgenţă, cum ar fi de exemplu ajutorul de şomaj. În opinia sa, acesta reprezintă o măsură de susţinere foarte importantă pentru persoanele apte de muncă , inclusiv cele care revin de peste hotare. „Este necesar ca susţinerea financiară directă a populaţiei şi a firmelor, în particular a întreprinderilor mici şi mijlocii, să fie realizată şi după scoaterea stării excepţionale”, susţine Sergiu Sainciuc.

În opinia sa, dacă va fi implementat un program complex naţional, ar fi binevenit să se regăsească şi un compartiment dedicat resurselor umane, forţei de muncă, cu măsuri de susţinere, incusiv financiară, a lucrătorilor. E necesar să nu să se admită modificarea legislaţiei muncii în detrimentul lor, nici diminuarea rolului şi importanţei contractelor colective de muncă adoptate deja.

Video-conferinţa a fost organizată cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: