Conducerea „Moldovagaz” explică de ce Chişinăul ar plăti mai mult pentru importul de gaze din UE decât cel din Federaţia Rusă

Conducerea „Moldovagaz” explică de ce Chişinăul ar plăti mai mult pentru importul de gaze din UE decât cel din Federaţia Rusă

FOTO simbol Shutterstock

SA „Moldovagaz” vine cu precizări vizavi de informaţia despre reducerea preţurilor pentru gazele naturale livrate de hub-urile europene şi propunerea directorului „Operatorului sistemului de transportare a gazelor” din Ucraina, Sergiy Makogon, care sugerează că Moldova poate să achiziţioneze gaze naturale din UE cu 16% mai ieftin decât de la SAP „Gazprom”, folosind infrastructura de transport a gazelor din Ucraina.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un comunicat de presă, SA „Moldovagaz” menţioneză că, în ianuarie şi februarie 2020, cotaţiile pentru gazele naturale au ajuns la 135 dolari SUA şi, respectiv, 115 dolari SUA pentru 1000 m3. La hotarul Republicii Moldova, luând în calcul cheltuielile de transport, preţul de achiziţie ar fi ajuns la 203 şi, respectiv, 182 dolari SUA pentru 1000 m3. În prezent, preţul de import al gazelor naturale de la SAP ”Gazprom” este de 174 dolari SUA pentru 1000 m3.

Moldovagaz a comunicat că oferta directorului „Operatorului sistemului de transportare a gazelor” din Ucraina, Sergiy Makogon, reiese din cotaţia gazelor naturale de la bursa ucraineană de 164,88 dolari pentru 1000 m3, care ajustată cu cheltuielile de transport devine mai mare decât oferta din contractul semnat cu SAP „Gazprom”. SA „Moldovagaz” ia în calcul faptul că în perioada următoare există probabilitatea ca preţurile la bursă să scadă semnificativ, de aceea a semnat prelungirea contactului de furnizare a gazelor naturale doar pentru o perioadă de 1 an. 

Moldovagaz a anunţat că luna ianuarie 2020 au început discuţiile cu SAP „Gazprom” pentru a găsi o modalitate de revizuire a formulei de bază a calculului preţurilor la gaze pentru consumatorii din Republica Moldova specificată în contract.

Preşedintele Consiliului de Administrare aş Moldovagaz, Vadim Ceban, afirmă că formarea preţului se bazează pe principiile unei pieţe competitive. În acest sens, trebuie să se ţină cont şi de disponibilitatea resurselor, să fie identificat preţul echitabil, dar şi să fie anticipată cotaţia viitoare, mai ales că nimeni nu poate spune, ce se va întâmpla iarna viitoare. 

„Consider incorectă comparaţia preţurilor de la hub-uri cu preţurile determinate pe baza indexării petrolului pentru că sunt produse complet diferite”, a mai menţionat preşedintele Consiliului de Administrare, Vadim Ceban.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: