UPDATE A fost anulată obligativitatea de a prezenta testul negativ la intrarea în Republica Moldova

UPDATE A fost anulată obligativitatea de a prezenta testul negativ la intrarea în Republica Moldova

FOTO simbol Sursa Shutterstock

Comisia Naţională Extraordinară pentru Sănătate Publică şi-a anulat propria decizie prin care a instituit obligativitatea prezentării, din 5 martie, a rezultatului testului PCR COVID-19 negativ la intrarea în Republica Moldova, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit ultimei  hotărâri a Comisiei, toate persoanele vor completa, în mod obligatoriu, fişa epidemiologică, şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile, în locurile determinate.

Persoanele care deţin rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport proprii) vor fi scutite de obligaţia autoizolării. În lipsa testului, persoanele pot întrerupe regimul de autoizolare doar după a zecea zi, dacă efectuează un test PCR COVID-19, iar rezultatul acestuia este negativ.

Sunt câteva categorii de persoane exceptate de respectarea regimului de autoizolare, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecţie respiratorie sau stare febrilă. Este vorba despre copiii cu vârsta mai mică sau egală cu cinci ani. Nu vor fi obligaţi să stea în izolare nici elevii şi studenţii care urmează să susţină examene, cei care merg la studii în instituţii de învăţământ pe teritoriul Republicii Moldova sau peste hotare, sau care se deplasează pentru activităţi legate de finalizarea, organizarea, desfăşurarea studiilor, la concursuri sau olimpiade internaţionale, cu prezentarea documentelor confirmative. Excepţia se aplică şi pentru reprezentantul legal sau însoţitorul desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal.

Sunt exceptaţi de regimul de autoizolare conducătorii auto şi personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfă şi a vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, care au mai mult de nouă locuri pe scaune, echipajele şi personalul de deservire ale aeronavelor, navelor şi brigăzile şi personalul de deservire ale garniturilor de tren.

De asemenea, nu vor sta în izolare persoanele care călătoresc din motive de sănătate sau umanitar, inclusiv însoţitorul, după caz, cu prezentarea documentelor confirmative. La fel, e vorba şi despre  persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document confirmativ, care include invitaţia şi/sau contractul încheiat cu o persoană juridică rezidentă în Republica Moldova.

Persoanele sunt scutite de autoizolare şi dacă prezintă un act confirmativ de administrare a vaccinului anti COVID-19. Confirmarea trebuie să fie prezentată în una din limbile română, engleză, franceză sau rusă.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările