Termenul de sistare a procesului educaţional din R. Moldova se extinde cu încă o săptămână

Termenul de sistare a procesului educaţional din R. Moldova se extinde cu încă o săptămână

FOTO simbol

Termenul de sistare a procesului educaţional până pe 22 martie se extinde cu încă o săptămână. Despre aceasta a anunţat premierul Ion Chicu după şedinţa Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am discutat şi decidem extinderea vacanţei pentru copii, deci toate nivelurile de educaţie, de instruire, pentru încă o săptămână. Mai departe, în funcţie de evoluţia lucrurilor, vom lua decizii”, a declarat premierul într-un briefing de presă. Potrivit lui, săptămâna aceasta, dar şi câteva zile din săptămâna viitoare sunt esenţiale în prevenirea răspândirii noului tip de coronavirus.

Potrivit lui Ion Chicu, în prezent se discută şi măsuri cu caracter economic, inclusiv miercuri urmează discuţii cu Banca Naţională a Moldovei. Două bănci comerciale deja au anunţat că vin cu o reeşalonare a plăţilor la credite până pe 31 mai.

De asemenea, au avut loc discuţii cu companiile furnizoare de servicii şi în acest sens consumatorii sunt îndemnaţi să evite îmbulzeala la plata serviciilor comunale, pentru că nu vor fi aplicate sancţiuni pentru întârzieri. Oamenii sunt îndemnaţi să opteze pentru plăţile online şi să nu se deplaseze la oficiile poştale sau la bănci.

„Nimeni nu are de gând să ţină situaţia suspendată 60 de zile”

Preşedintele Igor Dodon a declarat că instituirea stării de urgenţă pentru un termen de 60 de zile reprezintă un termen maximum, însă „nimeni nu are de gând să ţină situaţia suspendată 60 de zile”. „Decizia cu privire la 60 de zile a fost luată pentru a avea posibilitatea să intervenim atunci când va fi necesar. Sperăm foarte mult că această situaţie va dura mai puţin, pentru ca oamenii să poată la o anumită etapă, inclusiv agenţii economici, să-şi reia activitatea”, a mai spus şeful statului.

În total, pe teritoriul ţării, sunt înregistrate 30 de cazuri de coronavirus.

În Republica Moldova este stare de urgenţă pentru 60 de zile, începând cu 17 martie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: