Guvernul R. Moldova propune reducerea temperaturii şi şcoală online, în caz de limitare a furnizării gazelor naturale. Dodon: Aşa incompetenţă n-a fost niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvern Moldova

Autorităţile din R. Moldova au pregătit mai multe măsuri de reducere a impactului în caz de limitare a furnizării gazelor naturale. Printre acestea se numără monitorizarea zilnică a consumului raţional de resurse energetice şi asigurarea temperaturii interioare recomandate în cadrul clădirilor. Acest fapt ar permite o reducere medie a consumului de energie cu 10% pentru clădirile publice şi comerciale, transmite IPN.

Măsurile se conţin într-un proiect de hotărâre prezentat pentru consultări publice de către Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

Planul de acţiuni prevede reducerea temperaturii agentului termic livrat în cadrul sistemului centralizat de producere a energiei termice cu până la 10 %, în condiţiile respectării valorilor minime normate. Se mai propune sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte începând cu ora 23.00. Este prevăzută şi organizarea procesului de învăţământ la distanţă/online pentru instituţiile de învăţământ – cel puţin zece pe lună.

În caz de necesitate, consumatorii vor fi trecuţi la utilizarea combustibililor alternativi, cum ar fi biomasă, cărbune, păcură şi generatoare electrice, unde este posibil din punct de vedere tehnic.

Autorităţile precizează în document că Republica Moldova este dependentă de importurile de gaze naturale, 100% sunt livrate de compania rusă SAP „Gazprom”. În acelaşi timp, Republica Moldova nu dispune de capacităţi de stocare a gazelor naturale, gazele naturale pot fi stocate doar în statele vecine. Aprovizionarea şi infrastructura de gaze naturale din regiunea transnistreană nu se află sub controlul Guvernului Republicii Moldova. Gazele naturale sunt principala resursă utilizată pentru producerea energiei electrice şi termice – ceea ce duce la o fluctuaţie sezonieră a cererii la nivel de ţară.

„Deşi, există în prezent un contract de furnizare a gazelor naturale pe un termen de cinci ani între SA „Moldovagaz” şi SAP „Gazprom”, în continuare persistă riscul privind rezilierea unilaterală a contractului din cauza neexecutării auditului datoriilor financiare, astfel existând riscul ca în orice moment livrările de gaze naturale să fie limitate sau sistate. Totodată, există riscul lipsei unor surse (alternative) sigure şi competitive de import a gazelor naturale, în sensul achiziţionării acestora la preţuri rezonabile şi transportul lor către Republica Moldova (inclusiv, prin gazoductul Transbalcanic în flux invers)”, se mai spune în document.

MIDR precizează că, în cazul în care vor fi aplicate toate măsurile de reducere şi atenuare a impactului limitării gazelor naturale, este posibil a fi economisit sau substituit circa 500 milioane de metri cubi gaze naturale pe parcursul sezonului de încălzire 2022-2023, fără a considera măsurile de deconectare a tuturor consumatorilor întreruptibili (cu excepţia SA „Termoelectrica”) şi achiziţie de gaze naturale din surse alternative. Reieşind din scenariile analizate se poate conchide că, în cazul limitării furnizării gazelor naturale cu 35% sau 50% în perioada octombrie 2022 – martie 2023, nu va fi necesar de a deconecta consumatorii întreruptibili, în condiţiile în care vor fi realizate/îndeplinite toate măsurile preventive şi de atenuare a impactului limitării gazelor naturale enumerate în Plan. Însă, în cazul limitării/sistării furnizării gazelor naturale cu 100%, începând cu luna noiembrie va fi necesar a purcede la deconectarea parţială a consumatorilor întreruptibili şi a procura volume suplimentare de gaze naturale din alte surse sau de pe piaţa spot pentru acoperirea consumului estimat, chiar dacă ar avea loc deconectări ale consumatorilor întreruptibili.

Fostul preşedinte Igor Dodon a criticat planul guvernării. 

„Aşa incompetenţă, mizerie şi iresponsabilitate la conducerea ţării n-a fost niciodată. Să facă economie din contul sănătăţii şi a securităţii oamenilor sunt în stare doar nişte oameni lipsiţi de suflet şi indiferenţi faţă de suferinţa cetăţenilor. Pentru Maia Sandu se vede că e mai simplu să lase oamenii să îngheţe şi să stea pe întuneric, decât să negocieze preţul la gaz şi să aducă linişte în ţară”, afirmă Igor Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite