Cod galben de alertă în Moldova din cauza coronavirusului

Cod galben de alertă în Moldova din cauza coronavirusului

Autorităţile din Republica Moldova constată un grad crescut de alertă privind situaţia epidemiologică prin infecţia cu coronavirusul de tip nou (COVIS-19) şi declară cod galben la nivel naţional.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei sociale, Viorica Dumbrăveanu, a spus, la şedinţa Comisiei pentru situaţii excepţionale, că există un posibil risc de declanşare a urgenţei de sănătate publică, având în vedere că în Italia, ţară în care sunt mulţi moldoveni, se constată o creştere a cazurilor de îmbolnăvire, transmite IPN.

Ministra a precizat că, pe 18 februarie, din Germania, prin intermediul OMS, au fost recepţionate aproape 500 de teste pentru detectarea coronavirusului de tip nou şi aproape 200 de teste pentru confirmarea rezultatului. Vorbind despre asigurarea cu medicamente vitale, esenţiale şi neesenţiale a instituţiilor medico-sanitare publice, procentul este de aproape 97% la nivel naţional. Instituţiile sunt asigurate cu mănuşi, măşti, pantaloni medicali şi halate.

De mâine, 25 februarie, este planificată rularea unui spot social cu măsurile care trebuie întreprinse pentru a preveni şi controla coronavirusul.

Ministrul de Interne, Pavel Voicu, a menţionat că poliţiştii de frontieră sunt pregătiţi să identifice persoanele infectate. Aceştia au fost dotaţi cu mănuşi, măşti, termometre şi substanţe dezinfectante. La Aeroport funcţionează două termoscanere pentru verificarea pasagerilor care sosesc în ţară şi a fost creat un izolator pentru eventualele cazuri suspecte.

Directorul Serviciul Vamal, Sergiu Burduja, a menţionat că sunt informaţii că se aşteaptă o revenire masivă acasă a conaţionalilor din Italia. După Aeroport, cel mai pregătit punct de trecere este Leuşeni.

Premierul Ion Chicu a declarat că toate autorităţile Republicii Moldova trebuie să acţioneze conform codului galben de alertă. „Este necesar de manifestat responsabilitate maximă”, a chemat şeful executivului.

La 23 februarie, la nivel mondial erau confirmate 78,8 de mii de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, inclusiv peste 2.400 de decese.

În Italia, de vineri până luni, au fost confirmate 200 de cazuri de îmbolnăvire, iar numărul deceselor a ajuns la 5 persoane.

https://www.ipn.md/ro/covid-19-cod-galben-de-alerta-la-nivel-national-7967_1071723.html

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: