Actorul Orlando Bloom, ambasador UNICEF, în vizită la refugiaţii din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orlando Bloom
Orlando Bloom

La o lună de la începutul războiului din Ucraina, ambasadorul bunăvoinţei UNICEF, Orlando Bloom, a vizitat Moldova pentru a se întâlni cu copiii şi familiile care fug din calea războiului, transmite IPN.

 În timpul călătoriei sale de două zile, actorul Bloom a vizitat „Punctul Albastru” (Blue Dot) susţinut de UNICEF în Palanca, spaţiu care oferă odihnă şi sprijin femeilor şi copiilor care traversează frontiera din Ucraina în căutarea siguranţei.

„Am întâlnit o mamă în momentul când a ajuns la punctul de trecere cu cei trei copii ai săi. Ea mi-a spus că ei au fugit din Ucraina aseară după ce casa vecinilor lor a fost bombardată şi că erau prea speriaţi ca să mai rămână”, a spus Orlando Bloom, citat într-un comunicat de presă. „A fost sfâşietor să văd această familie şi atât de mulţi alţii trecând frontiera după călătorii lungi, cu doar câteva bunuri şi neştiind unde se va termina călătoria lor”, a mai spus actorul.

UNICEF şi UNHCR, în parteneriat cu guvernele şi organizaţiile societăţii civile, au înfiinţat trei „Punctele albastre” în Moldova, de-a lungul rutelor cheie pentru refugiaţi. Aceste spaţii sigure unice oferă informaţii familiilor care călătoresc, ajută la identificarea copiilor neînsoţiţi şi separaţi de familiile lor şi asigură protecţia acestora împotriva exploatării, fiind un centru pentru servicii esenţiale.

De la începutul războiului, pe 24 februarie, peste 1,8 milioane de copii au fugit din Ucraina, iar zeci de mii au trecut în Moldova. Mulţi refugiaţi îşi continuă călătoria în alte ţări, în timp ce aproape 100 de mii – jumătate dintre ei copii – au rămas în Moldova cu familii gazdă, voluntari sau în centre pentru refugiaţi administrate de guvern.

„Ameninţarea urgentă şi foarte reală în adresa copiilor refugiaţi din Ucraina creşte în fiecare zi. Copiii care călătoresc neînsoţiţi sunt adesea vulnerabili la trafic şi exploatare, deoarece fac călătorii lungi şi grele”, a declarat reprezentanta de ţară UNICEF în Moldova, Maha Damaj. UNICEF lucrează non-stop în Moldova pentru a oferi copiilor şi familiilor servicii de îngrijire psihosocială şi protecţie pe măsură ce trec graniţa pentru a-şi găsi siguranţă.

În timpul călătoriei, Bloom s-a întâlnit şi cu mai mulţi copii şi familii la centrul de refugiaţi Moldexpo din Chişinău, unul dintre cele peste o sută de centre din Moldova unde refugiaţii pot dormi, accesa servicii medicale şi juridice şi pot lua mese calde înainte de a-şi continua călătoria.

„Multe familii şi copii cu care am vorbit nu şi-au părăsit doar casele, ci şi şcoala, prietenii, membrii familiei şi aproape tot ce aveau. Ca tată, îmi pot imagina supărarea şi confuzia pe care trebuie să le simtă”, a adăugat Bloom, care a vizitat şi estul Ucrainei împreună cu UNICEF în 2016.

UNICEF a avertizat recent despre riscul sporit de trafic şi exploatare, deoarece milioane de copii fug de război, iar mulţi alţii sunt strămuţi în interiorul Ucrainei. Ca răspuns, UNICEF şi partenerii extind „Punctele albastre” în ţările care găzduiesc refugiaţi, inclusiv Moldova, Polonia, România şi Slovacia, şi fac apel la guvernele din regiune să ia măsuri pentru a menţine copiii în siguranţă. Aceasta include consolidarea controalelor de protecţie a copilului la punctele de trecere a frontierei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite