Se inversează „exodul creierelor“? Planurile unor „minţi de aur“ ale României: vor să studieze cât mai mult în Anglia, dar să se întoarcă acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La prima vedere, par nişte puşti obişnuiţi, cu preocupări şi visuri comune. Când încep să vorbească despre ceea ce fac, nimic nu mai pare comun ci, mai degrabă, desprins dintr-o lume despre care cei mai mulţi dintre noi doar am auzit: lumea elitei ştiinţifice, în care constatăm cu bucurie că românii sunt bine reprezentaţi.

Radu Bumbăcea (Bucureşti) este unul dintre copiii teribili ai matematicii româneşti. În 2010, era primul în lume la această disciplină, adjundecându-şi medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică. A repetat performanţa doi ani mai târziu, în 2012, între cele două performanţe absolute testând şi strălucirea uşor mai palidă a argintului.

Acum, Radu este student în anul III la Cambridge, Marea Britanie, unde studiază - evident - matematica pură. Cu o modestie şi un firesc frapante, Radu nu pare să acorde o prea mare importanţă meritelor sale de fost olimpic internaţional. ”Mă descurcam bine la matematică - adică eram bun, la nivel de clasă, în şcoala primară. În gimnaziu am început să merg la olimpiade şi dacă am văzut că mă descurc, am mers mai departe”, povesteşte el. Cât despre viitor, el spune că la anul va aplica pentru un master în matematică - tot în Anglia, după care va urma, cel mai probabil, doctoratul. Ca profesie, nu este încă foarte decis ce anume i-ar plăcea să facă, însă probabilitatea cea mai mare merge în direcţia unei cariere academice. Întrebat dacă se va întoarce să profeseze în ţară, Radu a răspuns fără ezitare: ”M-aş întoarce în România. Îmi place foarte mult aici”.

„Elevii nu sunt interesaţi de matematică - parţial pe bună dreptate“

Întrebat cum vede modul de predare a matematicii în România, în sistemul de învăţământ preuniversitar din care şi el a făcut parte, Radu spune că programa mult prea încărcată o transformă într-o disciplină neatractivă pentru elevi.

„Programa este un pic mult prea mare. Este prea multă materie şi nu ştiu cât de realist este să ne aşteptăm să se facă tot ce este scris în programă. Şi nu ştiu nici dacă profesorii vor să facă tot ce scrie acolo. Cât despre elevi - ei nu sunt interesaţi de matematică, parţial pe bună dreptate“, spune un fost medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională de Matematică.

Radu ne-a dezvăluit şi câteva ”trucuri” ale pregătirii sale pentru competiţiile importante. ”Modul în care ne pregăteam noi pentru concursuri seamănă cu pregătirea sportivilor. Trebuie să te pregăteşti într-un anumit fel, pentru că nu e numai despre ceea ce ştii, ci trebuie să răspunzi la cerinţe într-un anumit timp. Trebuie să fii într-o anumită stare de spirit”, explică el. Fostul olimpic apreciază că, deşi modul de pregătire diferă de la concurent la concurent, cu câteva zile înainte esre bine să nu lucrezi foarte mult, iar în ultime săptămâni să faci şi câteva teste contracronometru.

Coleg de an cu Radu la Cambridge, Sorin Ţîrcu (Timişoara) este un alt medaliat al olimpiadelor de matematică pentru care universitatea britanică a reprezentat locul ales pentru continuarea studiului acestei discipline. „A contat în principal faptul că, în Anglia, este un nivel mai înalt, chiar mult mai înalt decât în România (nivelul de pregătire în mediul universitar - n.a.). În cercetare, mai ales, universităţile din Anglia sunt mult mai tari. Studenţii de acolo, inclusiv cei români, sunt cei mai buni”, explică el.

De anul viitor, se va înscrie şi el la master, după care va urma, probabil, doctoratul şi, ulterior, cariera academică pe care şi-o doreşte, mai întâi acolo, după care vrea să se întoarcă şi el acasă.

Vlad Crişan (Baia Mare) este deja masterand în matematică la Cambridge, după ce şi-a petrecut şi ultimii trei ani în universitatea britanică, studiind pentru licenţa în această ştiinţă. ”Mi-a plăcut locul, dar şi ideea de a merge la Cambridge”, spune Vlad, care vrea să mai rămână în Anglia şi pentru doctorat, precum şi pentru a-şi începe acolo o carieră - tot academică - pe care s-o continue, mai apoi, în România.

În România vrea să se întoarcă, mai devreme sau mai târziu, şi Cătălin Ţurcaş, sălăjeanul care i-a adus în acest weekend la Şimleu Silvaniei pe cei trei colegi ai săi de la Cambridge, pentru a concepe, împreună, subiectele pentru Concursul Interjudeţean de Matematică ”Teodor Topan”, ajuns anul acesta la ediţia a IX-a. Cătălin, olimpic şi el la matematică, este acum masterant la Cambridge şi a fost acceptat deja la doctorat la Warwick, universitatea din Coventry unde şi-a luat şi licenţa în matematică. ”Am mai aplicat în alte patru locuri. Aştept să văd ce răspunsuri voi primi, dar probabil tot Warwick ar fi alegerea mea”, spune Cătălin.

La fel ca şi colegii săi, Cătălin spune că se va întoarce să profeseze în România. ”Mi-ar plăcea să mă întorc în România când voi avea ceva de oferit. Deocamdată, am de învăţat. Când mă voi întoarce, mă voi întoarce pentru a îmbunătăţi sistemul de învăţământ românesc. Nu ştiu când se va întâmpla asta - imediat după ce termin studiile, după 10 ani...”, spune Cătălin, car se declară, şi el, un aspirant la o carieră academică.

Citeşte şi 

Masterand român la Cambridge, după ce a stat 11 ore în frig fără să voteze: ”Domnule Iohannis, vă rugăm: fiţi cu ochii pe ei!”

Secretele elevilor români care şi-au transformat pasiunile în medalii la olimpiade internaţionale


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite