O grădină botanică din România se implică în lupta împotriva COVID-19. Va împrumuta autorităţilor două aparate pentru testarea coronavirusului

O grădină botanică din România se implică în lupta împotriva COVID-19. Va împrumuta autorităţilor două aparate pentru testarea coronavirusului

Fiecare aparat are o capacitate de 98 de probe FOTO Cosmin Sicora

Aparatele sunt folosite de către specialiştii Centrului pentru măsurarea expresiei unor gene implicate în fotosinteză, dar pot stabili prezenţa sau absenţa genelor specifice coronavirusului.

Centrul de Cercetări Biologice Jibou, în subordinea căruia funcţionează Gradina Botanică "Vasile Fati", a anunţat că pune la dispoziţia autorităţilor infrastructura de cercetare pentru testare şi diagnostic coronavirus.
Potrivit unei postări făcute pe reţelele de socializare de către directorul instituţiei, Cosmin Sicora, este vorba despre două aparate Real time PCR, pe care se pot testa 200 de probe pe zi, şi pe care Centrul le poate împrumuta pentru prelucrarea probelor.

Contactat, Sicora a precizat că respectivele aparate sunt folosite de către specialiştii Centrului pentru măsurarea expresiei unor gene implicate în fotosinteză, care pot stabili prezenţa sau absenţa genelor specifice coronavirusului. "Le putem da împrumut o perioadă, pentru a creşte capacitatea de a prelucra probe. Capacitatea fiecărui aparat este de 98 de probe, iar în circa 3 ore-trei ore şi jumătate poţi afla dacă o probă este sau nu pozitivă", a subliniat oficialul CCB Jibou.

Acesta a mai spus că la începutul săptămânii viitoare se va întâlni cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj pentru a identifica o modalitate prin care cele două aparate pot fi folosite în lupta împotriva coronavirusului, având în vedere că laboratorul de la Jibou nu este acreditat RENAR.
În prezent, toate probele luate de la pacienţii din judeţ sunt analizate la Cluj-Napoca. Potrivit celor mai recente raportări ale autorităţilor, în Sălaj a fost confirmat un singur caz de infectare cu COVID-19. În carantină se află 92 de persoane, iar alte 873 sunt izolate la domiciliu.

Mai puteţi citi:

Pregătiri de coronavirus la cel mai mare spital din Sălaj. Cum se va face triajul epidemiologic al pacienţilor

Apel disperat al unui spital care se pregăteşte să preia pacienţi cu coronavirus. „Avem nevoie de echipamente de protecţie!“

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: