Din adâncul pământului, în expoziţie. Cum ajunge un obiect de patrimoniu, piesă de muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statueta din bronz a fost descoperită în amfiteatrul de la Porolissum FOTO Andreea Vilcovschi
Statueta din bronz a fost descoperită în amfiteatrul de la Porolissum FOTO Andreea Vilcovschi

Pentru a fi inclusă în circuitul expoziţional şi ştiinţific, o piesă veche şi valoroasă trebuie să treacă printr-un amplu proces de restaurare, ce implică multă muncă, pricepere şi atenţie la detaliu.

În spatele fiecărui obiect de patrimoniu admirat de cei care trec pragul muzeelor este o adevărată poveste, una mai puţin dezvăluită publicului. Şi asta pentru că un exponat aflat în stare degradată din cauza vechimii şi a condiţiilor în care a fost depozitat nu poate deveni prezentabil fără intervenţia restauratorului şi a conservatorului. "Putem vorbi despre o artă a restaurării, graţie căreia nişte piese, în diverse forme şi stări, ajung să poată fi văzute de publicul larg şi, mai ales, înţelese", susţine Corina Bejinariu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Cu măiestrie şi multă migală, restauratorii reuşesc să salveze obiectele de patrimoniu, conferindu-le nu doar estetică, ci şi durabilitate. În acest fel, ei transformă nişte simple cioburi prelevate dintr-un şantier arheologic în vase antice, picturi degradate în minunate piese de artă, textile rupte şi prăfuite, în  care piese impresionante, ce permit vizitatorului să cunoască civilizaţia şi cultura unor perioade apuse.

Este şi cazul unei statuete romane de secol al II-lea era noastră, din bronz, una dintre multel descoperiri arheologice făcute cu prilejul cercetărilor desfăşurate în amfiteatrul de la Porolissum. Piesa, ce reprezintă un gladiator, are 10 cm înălţime şi 4 cm lăţime şi şi-a recăpătat strălucirea de altădată graţie intervenţiilor restauratorului Elisabeta Marianciuc, de la Muzeul Judeţean Zalău. "A fost un morman de pământ. Nu ştiam ce se află în interior, dar bănuiam, după consistenţă că vom găsi ceva. Îndepărtând, din aproape, în aproape, straturile de pământ, am descoperit o statuetă foarte corodată, stratul de la suprafaţa piesei înglobând o mare cantitate de sol cu produşi de coroziune ai bronzului", poveşteşte restauratorul sălăjean.

După curăţarea mecanică, statueta a fost curăţată chimic, după care a fost neutralizată şi apoi, conservată. "Prin conservare, piesa nu mai corodează, astfel că şi peste 100 de ani, ea va putea fi admirată de către vizitatorii muzeului", explică specialistul.

Vă mai recomandăm:

FOTO "Ultimii dinozauri din Transilvania" pot fi admiraţi la Zalău. Expoziţia poate fi vizitată până în 15 noiembrie

Spăcelul de Sălaj, model pentru iile de astăzi. Cum topeau sătencele cânepa pe rouă, pentru a-şi decora cămăşile tradiţionale

Istoria în miniatură a Daciei romane, în expoziţie la Zalău

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite