O văduvă de veteren de război din Vaslui, condamnată de cinci ori în patru ani: mafia călătoriilor clandestine cu trenul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie de 83 de ani din Vaslui, văduvă de veteran de război, a fost condamnată de cinci ori, cu suspendare, pentru înşelăciune cu bilete CFR. Partenerii ei de infracţiuni sunt doi bătrâni de 91 de ani, împreună cu care se plimbă prin ţară.

Maria Apostu (83 ani), o văduvă de veteran de război din satul Oşeşti, judeţul Vaslui, se numără printre acei bătrâni care te acostează în gări şi te întreabă dacă nu vrei să te însoţească cu trenul până la destinaţie, în schimbul unui preţ mai mic al biletului. Femeia deţine un adevărat record de condamnări. De-a lungul anilor, Maria Apostu a traversat ţara cu trenul alături de alţi doi veterani, ambii în vârstă de 91 de ani.

Din 2010 până în prezent, văduva a fost condamnată de cinci ori cu suspendare pentru înşelăciune, fals şi uz de fals, iar procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui au dispus trimiterea acesteia în judecată a şasea oară, pentru săvârşirea aceluiaşi gen de infracţiuni. Procesul a început la Judecătoria Vaslui, însă bătrâna nu s-a prezentat, urmând ca pe 21 octombrie să fie adusă în faţa judecătorilor cu mandat de aducere.

Cum funcţionează afacerea

Anchetatorii spun că afacerea veteranilor de război este profitabilă. Ei aleg rute lungi, de regulă Vaslui sau Iaşi-Bucureşti şi retur. Potrivit legii, veteranii şi văduvele de război beneficiază de 12 călătorii gratuite, dus-întors, sau de 24 de călătorii simple, în cursul unui an calendaristic, la clasa I, pe calea ferată, la trenuri de orice rang. Potrivit aceleiaşi legi, cei care se declară însoţitori ai veteranilor beneficiază de o călătorie gratuită. Până aici, lucrurile sunt în limite legale. Probleme intervin când veteranii îşi termină tichetele alocate. Cei mai descurcăreţi cumpără tichete de la camarazi, pentru sume modice - în jur de cinci lei bucata. Mai apoi le folosesc, trecând pe ele numele lor, lucru ilegal. Pentru ruta Bucureşti - Iaşi, la clasa a II-a, o călătorie cu veteranii costă 40 de lei, adică jumătate din tariful oficial, iar banii intră în buzunarul veteranilor.

Prima condamnare a văduvei de război Maria Apostu a avut loc în mai 2011: şase luni de închisoare cu suspendare şi plata unei amenzi penale de 500 de lei. Magistraţii i-au stabilit un termen de încercare de doi ani şi şase luni, perioadă în care bunicuţa, teoretic, nu ar mai fi trebuit să comită vreo faptă penală, riscând revocarea suspendării. Numai că, între procesele de la instanţă şi aşteptarea sentinţei, octogenara nu a renunţat la clienţii din gări. De atunci au urmat alte condamnări cu suspendare şi alte amenzi, niciuna dintre acestea nefiind plătită. Reprezentanţii Ministerului Transportului spun că veteranii şi văduvele de război care fac manevre cu biletele de transport obţin venituri consistente, motiv pentru care au solicitat în instanţă executarea silită a văduvei de război pentru suma de 140.000 lei.

Veterani la condamnări

Alături de Maria Apostu, alţi doi veterani de război din judeţ, ambii în vârstă de 91 ani, au adunat condamnări după condamnări, în urma afacerilor cu biletele gratuite. Vergilă Butuman, consătean cu Maria Apostu, are patru condamnări cu suspendare în ultimii doi ani. În cazul său, Ministerul Transporturilor a cerut executarea silită pentru o pagubă de 100.000 de lei, bani pe care i-ar fi câştigat prin transportarea clandestină a călătorilor. În situaţia lui Vergilă Butuman este şi Ştefan Moldovan. Acesta a fost condamnat de trei ori în ultimii doi ani, tot cu suspendare. În cazul său, cei de la Ministerul Transporturilor au cerut executarea silită pentru o pagubă de peste 74.000 de lei.

 Vă mai recomandăm:

Şase controlori de tren angajaţi la Regionalele CFR Braşov şi Bucureşti au fost reţinuţi pentru mită

Ce mai fac naşii şpăgari din trenuri? Repară vagoane în aşteptarea concedierii, arată noul şef al CFR Călători

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite