EXCLUSIV Trafic de influenţă şi dare de mită la DSP Vaslui. Directorul unei clinici şi un psiholog, trimişi în judecată pentru cumpărare de influenţă - interceptări

EXCLUSIV Trafic de influenţă şi dare de mită la DSP Vaslui. Directorul unei clinici şi un psiholog, trimişi în judecată pentru cumpărare de influenţă - interceptări

Elena Nitescu, managerul clinicii, foto stanga, afirmă că nu a cunoscut-o şi nu s-a întâlnit niciodată cu directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada (foto dreapta)

Elena Duţă Niţescu, managerul clinicii medicale New Central Med, şi Mihalea Cazacu, psiholog din Vaslui, au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui fiind acuzate de cumpărare de influenţă şi dare de mită. Cele două sunt acuzate că ar fi oferit bani şi parfumuri conducerii DSP în vederea obţinerii avizului de funcţionare pentru punctul de lucru deschis la Vaslui de clinica băcăuană.

Ştiri pe aceeaşi temă

Punctul de lucru deschis de New Medical Central la Vaslui în anul 2013 s-a aflat în centrul unui uriaş scandal în anul 2014, când conducerea Colegiului Medicilor Vaslui a reclamat la Parchet că la această unitate se eliberează în mod ilegal adeverinţe medicale viitorilor şoferi.  

Potrivit reclamaţiei preşedintelui Colegiului Medicilor Vaslui, cei mai mulţi dintre absolvenţii şcolilor de şoferi mergeau la o clinică privată, achitau o taxă şi primeau fişa auto cu toate parafele necesare, fără a fi examinaţi de medicii specialişti.

 „M-am confruntat cu pacienţi cu afecţiuni grave care au obţinut parafele pe fişele medicale, deşi boala lor este un pericol pentru condus. Pacient cu sindrom Sprengel, cu vertebre sudate, care nici nu se poate mişca, dar avea avizele celorlalţi specialişti că este apt pentru conducere sau cu tumori cerebrale, cu metastaze, cu epilepsie“, a precizat Mioara Daşcău, în 2014.

Cercetările derulate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Vaslui aveau să scoată la iveală o adevărata filieră, punctul de lucru al New Central Medical Vaslui fiind o veritabilă fabrică de fişe auto.

300 de euro şi un parfum

Cu ocazia audierilor, una dintre asistentele medicale, Geanina Cojocaru, care coordona activitatea clinicii la Vaslui, a formulat un denunţ împotriva administratorului clinicii New Central Medical Bacău, Elena Duţă Niţescu. Denunţul asistentei a venit urmare a interceptărilor care confirmau că aceasta făcea aranjamente pentru a obţine viza anuală de funcţionare a clinicii. Astfel, asistenta a declarat procurorilor că a fost instigată de Elena Duţă Niţescu să ofere directorului adjunct al DSP Vaslui, Luminiţa Costache, suma de 100 de euro şi un parfum în valoare de 69 de euro, iar directorului general al DSP Vaslui, suma de 200 de euro. Sumele ar fi fost oferite de asistenta Geanina Cojocaru şi psihologul care lucra în cadrul clinicii de la Vaslui, Mihaela Cazacu.

În faţa anchetatorilor, atât Mihaela Vlada, cât şi Luminiţa Costache au negat că ar fi primit şpaga, afirmând că au refuzat categoric mita. 

Trimisă în judecată pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită, managerul clinicii, Elena Duţă Niţescu, afirmă că nu a oferit niciodată şpagă conducerii DSP Vaslui, pentru că nu a avut motiv. Recunoaşte că a oferit un parfum Luminiţei Costache, însă afirmă că a oferit respectivul produs ca pe un gest de politeţe şi nu pentru a obţine vreun favor.

Managerul New Central Med afirmă că în februarie 2014, angajatele sale de la Vaslui au depus la DSP Vaslui documentele necesare reavizării anuale. După cinci luni în care nu a primit niciun răspuns din partea autorităţii sanitare, a contactat-o pe Luminiţa Costache pentru a o întreba dacă ”sapă cineva” interesele clinicii New Central Med.

Managerul clinicii: ”I-am oferit un parfum pentru că mi-a fost o persoană dragă”

”Dosarul nostru stătea într-un sertar la DSP de cinci luni şi evident m-am gândit că poate ne sapă cineva, pentru că tot am primit ameninţări de la alţi furnizori din Vaslui că vor face totul să ne închidă. Am sunat-o pe doamna Costache pentru că pe dumneaei o ştiam de un an. Nu i-am cerut absolut niciun favor, ci doar am rugat-o să se intereseze dacă cineva ne sapă. Mi-a spus că nu se pune problema de aşa ceva, ci că doar mai trebuie câteva documente la dosar. Doamna Costache nu avea nicio legătură cu reavizarea autorizaţiei noastre, nu aveam pentru ce să îi dau şpagă. I-am oferit un parfum pentru că mi-a fost o persoană dragă, îmi poate interzice cineva să ofer un cadou unui om care îmi este drag? Îmi pare foarte rău că dumneaei a fost băgată în toată povestea asta. Pe doamna Vlada nici nu o cunosc, nu ne-am întânit vreodată”, a declarat, pentru ”Adevărul”, Elena Duţă Niţescu, managerul New Central Med.

Potrivit acesteia, cea care s-a ocupat de formalităţile privind reavizarea a fost asistenta medicală Geanina Ciubotaru. Aceasta o asigura telefonic că rezolvă totul, lăsând de înţeles că are relaţii la DSP.

Asistentele şi relaţiile

”O întrebam cu cine se întâlneşte şi îmi spunea că este treaba lor, că ştiu ele ce fac. Nu ştiam unde se duc, cu cine se întâlnesc. Îmi trimiteau bileţele scrise prin maxi-taxi, la Bacău”, a completat managerul clinicii, subliniind că a cerut procurorilor o confruntare cu directorii DSP însă nu i-a fost acceptată.

Separat de dosarul înaintat spre soluţionare Tribunalului Vaslui, procurorii vasluieni sunt spre finalul urmăririi penale şi în dosarul privind modul fraudulos în care se eliberau adeverinţele medicale pentru fişele auto la clinica New Central Med din Vaslui.

”Într-adevăr era o reţea acolo, dar de unde să ştiu eu că asistentele stau la colţ şi iau câte 200 de lei pentru o fişă auto, fără a fi examinate persoanele. Eu nu puteam să le supraveghez, nu puteam şti ce fac ele. Am aflat totul după izbucnirea scandalului. Doamna doctor Daşcău avea toate motivele să fie supărată, pentru că veneau pacienţi de la dumneaei şi de la alţi medici care nu dădeau aviz persoanelor inapte pentru condus, dar asistentele de la punctul meu de lucru de la Vaslui găseau alţi medici de familie care să le elibereze ilegal. A fost greşeala mea că nu le-am supravegheat şi mi-o asum. A fost greşeala mea că am avut încredere în oameni. La Bacău am o echipă formidabilă şi lucrurile merg fără cusur, de unde să bănuiesc că la Vaslui s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat?”, a afirmat Elena Duţă Niţescu.

Fragmente din interceptările realizate de procurori în dosarul în care managerul clinicii şi psihologul Mihaela Cazacu au fost trimise în judecată:

 
Duţă – Aţi mai vorbit cu cineva?
Geanina – Da bine-nţeles! Nu pot să-ţi spun.. Să ştii că toata treaba asta este de la Daşcău.. Înţelegi?
Duţă: - I-ai spus că noi am acţionat-o în instanţă şi a pierdut doamna.. (neinteligibil)?
Geanina – Persoana cu care am vorbit ştia tot. Inclusiv că ai vorbit tu pentru colaborare cu Velişcu?
Duţă: - Cine-i Velişcu?
Geanina: Că ştia tot, tot... Chirurgul...
Duţă: Aha...
Geanina: Tot, tot ştia personajul cu care am vorbit şi a a zis că te rezolvă, ne ajută... ne ajută, da..
Duţă: Aha, aha...
Geanina: Şi vroiam să îţi zic că ...
Duţă: Câte persoane? Că doctoriţa .. (neinteligibil) la reclamaţia asta..
Geanina: Da o ştie pe Daşcău.
Duţă: Ştie?
Geanina: Da, da, da..
Duţă: Aaaa!
Geanina: Da ştii ce, dacă ai un parfum pentru mine pe acasă care te încurcă, bine să fie de bărbaţi, m-ar ajuta...
Duţă: Da, da!
Geanina: Da!
Duţă: Îţi dau, dar să îmi trimiţi ăla de acolo...să mi-l trimiţi.
Geanina: Ăăă, dar nu pot, nu pot că îmi trebuie, nu pot că îmi trebuie, il fac cadou lui Mihaela că o iubesc mult.
Duţă: (râde) Ăăă şi suta mea ?
Geanina: Îmi trebuie şi aia, îmi trebuie, o să îţi scriu un bilet de dragoste pentru tine..
Duţă: Hai te pup, pa!
Geanina: Te pup, pa!

Asistenta Geanina Cojocaru: ”Nu uita parfumul ăla”


Duţă: 2000, da!
Geanina: Da, da,da. Sarut mâna mult de tot. De la prima parte mă interesează.
Duţă: Prima parte da... da crezi tu că-i serioasă persoana?
Geanina: Da, îi serioasă, îi serioasă.
Duţă: Da!
Geanina: Nu ne jucăm, da bine-nţeles.
Duţă: Da bun. Şi poţi ajunge la doamna aia care îmi spui tu mie?
Geanina: Da eu pentru ea mă duc, la ea mă duc şi mă duc eu personal că vrea să mă vadă pe mine, ca să ştie cu cine...
Duţă: Zece... zece nu-i bun?
Geanina:... adică doi?
Duţă: (neinteligibil).. tău.
Geanina: Am înţeles.. am înţeles..Doi, doi de ceilalţi de departe.
Duţă: Aha, ţi-am dat eu ţie una?
Geanina: Nu.
Duţă: Ţi-am dat eu ţie una, două din alea?
Geanina: Da, da,da ... Da şi nu uita de parfumul ăla că mi-l doresc tare mult.
Duţă: Bine.
Geanina: Da?
Duţă: Da!
Geanina: Hai bine, pa
Duţă: Am citit tot, e ok. Pa.
Geanina: Da, bine.

”Am vorbit noi cu cine trebuie”

Geanina: Da.
Duţă: Ce faci?
Geanina: Bine, la servici.
Duţă: Păi m-a sunat aia care a fost la control la tine că mă aşteaptă acolo, că de ce nu am ajuns pănă acuma.
Geanina: Ei, ea nu ştie despre problema asta şi...
Duţă: Care?
Geanina: Am vorbit noi cu cine am vorbit..
Duţă: Da, nu ştie, nu!
Geanina: Nu!
Duţă. M-a sunat...
Geanina: Îţi las ceva să citeşti...
Duţă: Da,da,da. Îi ok?
Geanina: Da, da. Îi super ok, nu-ţi fă griji.
Duţă: Da (neinteligibil) care trebuie şi gata, nu se pune problema.
Geanina: Sigur că da, sigur că da.
Duţă: Auzi? Stai să îţi spun... Şi că eu nu am ajuns că sunt nereguli acolo. Şi i-am spus: Doamnă, ştiţi ceva? Eu îmi doresc foarte mult să închid punctul de lucru de la Vaslui. Pentru 2 milioane încasări cât am eu la zi..
Geanina: (râde)
Duţă: Ce v-a deranjat? Îngheţata din frigider? Asta v-a deranjat? Da să ştiţi nu am recoltat niciodată sânge acolo. Putem pune şi pacheţelul dacă vrem.
Geanina: (râde)....
Duţă: Uite na, ce tot atâta... ”Doamnă, ştiţi ce mizerie este”..
Geanina: Ei...
Duţă. Ştiţi ce mizerie este... Da, ar trebui să pui...

SMS trimis de Geanina Giubotaru Elenei Duţă: ”Se rezolvă :) sâmbătă ne vedem cu cineva. pup”

Convorbire 23 iulie 2014,  Duţă discută cu o persoană neidentificată

X: Da
Duţă: Mă duc acuma să vorbesc cu cineva.
Duţă: Da cu Florin, ai vorbit?
X: Nu am vorbit. De câte ori l-am întrebat pe Florin ceva ... ”da, fetiţă”, ”da, fetiţă” şi n-a făcut niciun c...t nimic..
Duţă: Ştiu.... concret. Întreabă-l concret. Da aţi găsit ceva acolo?
X: Da,da,da...
Duţă:Vorbeşte mă cu Miha că (neinteligibil) şi ştie..
X: Păi acum am vorbit cu dânsa  (neinteligibil) acuma..
Duţă: Eu nu ştiu ce aţi stat până acuma. Deci tu nu vrei autorizarea, vrei numărul de înregistrare din februarie..
X. Da, da,da...
Duţă: Şi după aia...
X: Da.. Hai pup, pa..

”Când te duci la o instituţie ceri număr de înregistrare”

Geanina: Teoretic, ar trebui să fie pe la opt. Da eu mă duc la opt şi dacă nu, stau şi aştept, ştii?
Duţă: Aha...
Geanina: Stau şi aştept acolo...
Duţă: Da, nu are voie să îţi anuleze autorizaţia... Am vorbit la DSP aici. Mai ales că tu... ai dovada că ai fost în februarie atunci la ea?
Geanina: Păi, da bine-nţeles! Că eu am dus hârtiile.
Duţă: Păi şi ce mai vrei?Le-ai înregistrat cumva într-un ceva?
Geanina: Nu! Că tot mi le dădea... mi le băga în dosar, înţelegi? Îmi cerea, tot îmi cerea...
Duţă: Bun. În februarie pe data de cât, că au zis când ai fost.
Geanina: Înainte de 18, că pe 18 expira şi m-am dus înainte de 18.
Duţă: Bun. Şi-i spui ”Dacă eu am venit înainte de 18 şi tot mi-aţi cerut, ce vină am eu? Că trebuia să îmi daţi număr de înregistrare”... aşa spui..
Geanina: Aha..
Duţă: ”Din ziua în care am venit prima dată”, că aşa se face. ”După aia să îmi cereţi completare. Nu acuma îmi cereţi completare, fără număr de înregistrare... să vă treziţi în iulie, că nu v-aţi făcut treaba în februarie”.
Geanina: Da, aici ai dreptate.. Uite.. eu nu am ştiut chestia asta.
Duţă: Nu! Întotdeauna când te duci la autoritate a statului, undeva, la un funcţionar public, şi depui un act..
Geanina:.... da...
Duţă: Ceri număr de înregistrare. Şi te trece într-un registru la data la care ai depus şi atunci tu stai liniştit. Lasă să te caute ei!
Geanina: Da. Ai dreptate. Na, uite, vezi dacă nu ştiu...Sunt stresată maxim cu rahatul ăsta...
Duţă: Lasă, stai liniştită că nu-mi fac griji.
Geanina: Bine, hai că te sun mâine dimineaţă, da?
Duţă: Da
Geanina: Bine te pup. Noapte bună, pa, pa.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: