De ce sunt galbene taxiurile din aproape toată lumea. Când a fost aleasă culoarea şi de către cine

De ce sunt galbene taxiurile din aproape toată lumea. Când a fost aleasă culoarea şi de către cine

Aproape în toate colţurile lumii, taxiurile sunt vopsite în galben. Culoarea a fost aleasă în urmă cu mai bine de 100 de ani de către un vânzător de maşini din SUA.

Ştiri pe aceeaşi temă

Culoarea taxiurilor a fost aleasă în anul 1912 de către John Hertz, un american care se ocupa cu vânzarea maşinilor. Acesta a decis să înceapă această afacere cu taxiuri, însă îşi dorea ca maşinile sale să se diferenţieze de celelalte aflate în trafic. Astfel, Hertz a comandat un studiu pentru a vedea ce culoare iese mai mult în evidenţă, la o distanţă mai mare. 

Cercetările au fost realizate la Universitatea din Chicago şi au indicat că galbenul este o culoare impersonală şi cel mai uşor de observat într-un loc aglomerat. 

Astfel, oficial, primul taxi galben avea să apară pe străzile din New York în anul 1912 şi avea un tarif de 50 cenţi pe milă. Doi ani mai târziu, John Hertz a fondat prima companie de taxi de pe piaţa americană: Yellow Cab, unde toate automobilele erau de culoare galbenă. 

Specialiştii stabiliseră că galbenul este cea mai vizibilă culoare a spectrului cromatic, pe care ochiul uman o distinge înaintea celorlalte. În plus, s-a stabilit că această culoare stimulează şi încarcă energetic organismul uman prin intermediul retinei.

Pentru a-şi proteja culoarea, Hertz şi-a luat măsuri legale pentru a dobândi exclusivitatea. Drept urmare, operatorii independenţi nu aveau voie să-şi vopsească maşinile galbene. 

Ulterior, judecătorii din Statele Unite ale Americii au considerat abuzivă legea potrivit căreia doar maşinile de la Yellow Cab pot fi galbene şi au permis tuturor doritorilor să deţină această culoare. Astfel, galbenul avea să devină culoarea-simbol a taxiurilor din întreaga lume. 

Cu o flotă uriaşă de autoturisme, Yellow Cab Company a fost cumpărată de gigantul General Motors în 1925, iar în anul 1996 a fost preluată de Patton Corrigan, care, la rândul său, a vândut-o în 2005 lui Michael Levine, un operator de taxi la a treia generaţie din New York. În ianuarie 2016, acesta a depus actele pentru falimentarea companiei Yellow Cab.

Taxiurile negre, tradiţia londoneză

La nivel mondial, în majoritatea statelor taxiurile au culoare galbenă. În Europa, excepţie face Marea Britanie. Taxiurile de culoare neagră au devenit un simbol al străzilor londoneze. Englezii au ales culoarea din raţiuni economice. Prima flotă mare de taximetre londoneze a fost compusă din Austin FX3, modele produse după anul 1948. Acestea aveau din fabrică culoarea standard neagră, care nu a mai fost schimbată pentru ca cei care le achiziţionau să nu plătească suplimentar. 

În România, culoarea taxiurilor nu este legiferată, însă este reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările