Turnu Severin: Expoziție cu vânzare în regim de consignație

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Expoziție cu vânzare în regim de consignație
Turnu Severin: Expoziție cu vânzare în regim de consignație

În baza unui contract bine stabilit, orice persoană poate expune și vinde obiecte de artă populară la muzeul severinean, comisionul practicat de unitate nefiind inclus în prețul stipulat în contract. 

În cadrul Secției de Etnografie din Muzeul Regiunilor Porțile de Fier, funcționează la ora actuală singura consignație de artă populară din județ. Obiectele depuse de severineni sau de persoane din toate colțurile țării, sunt unele destul de vechi și totodată extrem de valoroase. Muzeul nu are fonduri necesare achiziționării acestora și de aceea se mulțumește doar cu micul venit din comisioane. Avantajul este al vânzătorului, deoarece obiectele sunt expuse în cadrul muzeului și pot fi admirate de mii de vizitatori, lucru ce nu ar fi posibil indiferent în ce loc din județ ar fi ele expuse.

Comision mic, taxe zero


Interesant este și faptul că muzeul nu percepe nicio taxă pentru perioada în care obiectele se află în custodia unității. „Noi nu percepem astfel de taxă, mai mult, ne obligăm prin contract să păstrăm obiectele aduse spre vânzare într-o stare bună de conservare. În cadrul muzeului există unh preţuitor, acesta stabileşte valoarea şi preţul obiectului. Comisionul este în jur de 20%, însă nu este perceput din preţul stabilit cu vânzătorul”, susţine şefa Secţiei de Etnografie din cadrul muzeului, Elisabeta Gherban. Mai mult, conducerea muzeului chiar lansează un apel către toţi cei care deţin obiecte de artă populară, să le aducă aici. Cei ce nu vor ca obiectele să fie vândute, le pot lăsa aici pe o perioadă de timp, doar pentru a putea fi văzute de vizitatori, sau chiar să le doneze muzeului. „Noi nu avem la ora actuală fondurile necesare achiziţionării acestor obiecte. Acestea sunt valoroase , iar preţurile sunt totuşi demne de luat în seamă. Cine vrea însă, poate face donaţii”, declară şi directorul muzeului, Sorina Matacă.

Străini le cumpără pentru cadouri

 În cadrul consignaţiei se găseşte o varietate largă de costume naţionale, marame din borangic, ştergare din bumbac, ceramică, dar şi cele mai căutate obiecte, respectiv covoarele olteneşti. Cel mai valoros obiect la ora actuală din expoziţia cu vânyare în regim de consignaţie, îl reprezintă un covor oltenesc de la mănăstirea Tismana. „Acesta costă 3.500 de lei. Este scump, însă merită toţi bani. Eu pot să spun că sufăr foarte mult că muzeul nu are bani pentru achiziţionarea lui”, susţine Elisabeta Gherban. De altfel, aceasta mai susţine că cei mai mulţi cumpărători sunt străinii, care achiziţionează aceste obiecte pentru a le face cadouri prietenilor sau oamenilor de afaceri.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite