Culmea sănătăţii la Mehedinţi: Maternitate nouă cu dotare mizerabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Managerul spitalului într-un salon cu mobilier vechi, adus din fosta maternitate FOTO Corina Macavei
Managerul spitalului într-un salon cu mobilier vechi, adus din fosta maternitate FOTO Corina Macavei

Ne cârpim, improvizăm în purul stil oltenesc  chiar şi atunci când este vorba de sănătate. Aşa au înţeles autorităţile să pregătească deschiderea noii maternităţi din Drobeta Turnu Severin.

Blocul materno-infantil, a cărei construcţie a început în 1988, îşi deschide joi porţile, iar primul bebeluş s-au putea naşte chiar mâine în noua clădire. Autorizaţia sanitară pentru vechea maternitate expirase aşa că pe fugă autorităţile au trebuit să urgenteze deschiderea blocului materno-infantil.

Fiindcă Spitalul Judeţean de Urgenţe nu a avut banii necesari pentru transport, aparatura medicală şi mobilierul au fost aduse în noua clădire cu maşina de la morgă. Mobilierul de pe vremea lui Pazvante Chioru a fost vopsit şi instalat bine mersi în saloanele de la etajul II. Şi după principiul „las că merge şi aşa” şi mesele ginecologice au primit acelaşi tratament, adică au fost spoite cu o mână de vopsea şi instalate în saloane.

Managerul spitalului judeţean, dr. Marinică Stoian, recunoaşte că nu au fost fonduri pentru „dotări de ultimă generaţie”.

„La dotări de ultimă generaţie nu putem spune acest lucru pentru că dotările au trebuit să vină din partea ministerului, prin fonduri proprii ceea ce nu s-a putut face în prezent  şi dotările ca aparatură şi aici mă refer la ecografe, sunt aceleaşi care erau în vechea maternitate, care au suferit un proces de curăţenie, de dezinfecţie şi au fost aduse în plină securitate. Maternitatea are o capacitate de 76 de paturi, 6 paturi pentru mamele însoţitoare, 5 paturi de ATI, 12 paturi pentru ginecologie şi restul pentru obstetrică. De asemenea, mai are şi 35 de paturi pentru nou-născuţi. Maternitatea este construită în aşa fel încât fiecare salon are cel mult trei paturi, grup sanitar propriu, în fiecare salon există oxigen, iluminaţie corespunzătoare, mobilierul în proporţie de peste 80 la sută este nou, cu lenjerie, saltele aferente”, a declarat doctorul Stoian.

De altfel, medicul Stoian, al cărui mandat de manager expiră în data de 7 noiembrie a.c. nici nu mai are de gând să rămână la conducerea spitalului judeţean, copleşit cel mai probabil de problemele extrem de grave din sistem.

Miercuri după-amiază, cu o zi înainte de deschiderea blocului materno-infantil,  jurnaliştii au fost invitaţi să viziteze saloanele. Şi pentru că la eveniment a fost prezent şi preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu, au fost vizitate numai saloanele unde au fost instalate paturi noi, cu lenjerii noi.

La etajul II, la ginecologie, acolo unde Aladin Georgescu nu a catadicsit să urce,  în saloane sunt paturi vechi şi ruginite, cu aceleaşi pături învechite.

Despre blocul materno-infantil de la Drobeta Turnu Severin s-a vorbit însă foarte mult atunci când Adrian Duicu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, a fost arestat în aprilie a.c. pentru fapte de corupţie. Duicu intenţiona să utileze maternitatea cu echipamente medicale în valoare de 2.400.000 de euro, iar finanţarea urma să se facă printr-un contract de leasing de aproximativ 1.700.000 de euro pentru o perioadă de 7 ani. Numai că procurorii DNA au stabilit că licitaţia pentru desemnarea firmelor câştigătoare a fost trucată, iar echipamentele medicale care ar fi fost achiziţionate erau nişte „chinezisme”.

Pe aceeaşi temă:

Cum înţeleg autorităţile din Mehedinţi să ajute Sănătatea. Aparatura medicală din maternitate transportată cu maşina Medicinei Legale

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite