UPDATE Cum au reuşit falsificatorii de adeverinţe de vaccinare să fure parolele de acces în sistem VIDEO
0Există deja dovezi că angajaţi ai unei instituţii publice ar fi accesat, fără drept, o aplicaţie informatică şi ar fi modificat datele acesteia, prin suprascrierea documentelor de identificare ale unor persoane vaccinate împotriva COVID-19. Cel puţin 96 de adeverinţe false au fost eliberate.
UPDATE:
Surse din zona anchetei penale au dezvăluit că persoanele care au comis falsurile sunt angajate ale Primăriei municipiului Drobeta-Turnu Severin.
Una dintre aceste persoane a lucrat pentru o vreme ca registrator la un centru de vaccinare, prilej cu care a avut acces la parola de acces în sistem.
Ulterior, folosindu-se de aceasta, în complicitate cu a doua persoană, care a făcut rost de „clienţi”, a pătruns în sistem şi a manipulat datele astfel încât să poată falsifica cel puţin 96 de adeverinţe de vaccinare.
Verificările continuă deoarece există suspiciunea că parola a ajuns şi la alte persoane şi că numărul de falsuri ar putea fi mult mai mare.
Adeverinţele false au fost vândute cu sume cuprinse între 50 şi 200 de lei bucata, însă unele dintre ele au fost livrate şi gratuit, unor cunoştinţe ale celor doi falsificatori.
ŞTIREA INIŢIALĂ
Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi efectuează miercuri dimineaţă 64 de percheziţii domiciliare, în judeţele Mehedinţi, Dolj şi Caraş-Severin, la persoane bănuite de fals privind certificatele de vaccinarea anti-COVID-19.
Acţiunea se derulează sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, în cauză fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic şi uz de fals, precizează IPJ Mehedinţi.
Din cercetări a reieşit că, în perioada 15 mai - 25 iunie, doi bărbaţi, din municipiul Drobeta-Turnu Severin, angajaţi ai unei instituţii publice, ar fi accesat, fără drept, o aplicaţie informatică şi ar fi modificat datele acesteia, prin suprascrierea documentelor de identificare ale unor persoane vaccinate împotriva COVID-19.
Astfel, pentru 96 de persoane ar fi fost generate adeverinţe de vaccinare false, care atestă, în mod nereal, că au fost imunizate împotriva COVID-19.
Vor fi puse în executare 66 de mandate de aducere, pentru audieri şi propunerea măsurilor legale, arată sursa citată.
Activităţile sunt desfăşurate cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale Mehedinţi, precum şi al jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mehedinţi şi cu suportul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.
Vă mai recomandăm să citiţi şi:
Cum se pune în practică o înşelătorie prin metoda „şmen”. Bărbat căutat de Poliţia din Alba VIDEO