Ce sancţiuni riscă cei care campează pe plajele din zona Vadu, arie naturală protejată

Ce sancţiuni riscă cei care campează pe plajele din zona Vadu, arie naturală protejată

Plaja Vadu FOTO ARBDD

Ca urmare a creşterii treptate a presiunii vizitatorilor, a campării neautorizate precum şi a intrării cu mijloace motorizate pe zonele de plajă, în perioada 24-25 august, personalul împuternicit cu drept de inspecţie şi control din cadrul Comisariatului Regional Razim-Sinoie al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a efectuat o serie de acţiuni de verificare în zona Vadu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru camparea ilegală pe plajă, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale potrivit prevederilor Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei ,,Delta Dunării” şi au fost înregistrate peste 50 de autoturisme staţionate ilegal în zona plajei. Deoarece proprietarii au refuzat să ofere date de contact sau nu erau în apropierea maşinilor, aceştia urmează să fie identificaţi şi sancţionaţi contravenţional conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. 
 
Amenzile contravenţionale au valori cuprinse între 3.000 lei şi 6.000 lei pentru persoane fizice şi între 25.000 lei şi 50.000 lei pentru persoane juridice. 
 
Zonele naturale cuprinse în perimetrul RBDD au primit statut de Rezervaţie a Biosferei şi Sit Natura 2000 pentru protejarea habitatelor specifice şi a speciilor de interes conservativ deosebit de valoroase la nivel european şi mondial. Plajele naturale neamenajate, cu flora şi fauna locală, cu peisajul şi caracteristicile zonei de coastă permit anumite activităţi turistice însă, pentru protejarea lor pe termen lung, se impun şi reglementări specifice. 

Camparea şi accesul cu mijloace motorizate pe plaje sunt strict interzise şi sunt sancţionate potrivit legii. ARBDD împreună cu autorităţile locale au dedicat anumite spaţii pentru parcarea autoturismelor şi camparea turiştilor, situate în afara zonelor sensibile din punct de vedere al biodiversităţii. 
„Datorită acestui statut special al zonei, în perioada următoare măsurile legale vor fi aplicate cu o intensitate sporită şi în cooperare cu reprezentanţii Ministerului de Interne. Pentru a evita sancţiuni nedorite, recomandăm turiştilor să se informeze, să cunoască activităţile permise într-o arie naturală protejată şi să respecte condiţiile de desfăşurare a activităţilor în perimetrul RBDD”, a afirmat Cătălin Ţibuleac, guvernatorul ARBDD.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările