Aplicaţie pentru descoperirea naturii din nordul Dobrogei. Monitorul Podişului Nord-Dobrogean, o premieră în Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa arhivă
Sursa arhivă

Aplicaţia denumită Monitorul Podişului Nord-Dobrogean este prima realizată în judeţul Tulcea destinată cunoaşterii naturii.

Monitorul Podişului Nord Dobrogean, aplicaţia-determinator de habitate (specii de plante, specii de păsări), este o premieră pentru judeţul Tulcea. 

Aplicaţia permite identificarea şi semnalarea speciilor de plante şi animale din aria Podişului Nord Dobrogean, pe baza unei bănci de date cu imagini şi descrieri. Banca de date este realizată deja de echipe de experţi care au cercetat terenul, timp de 3 ani, în anii 2018-2021. 

Podişul Nord Dobrogean este al doilea ca întindere după Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, în judeţul Tulcea. Are o suprafaţă de circa 84.000 hectare, 21 arii naturale protejate şi tipuri de habitate, specii de plante şi animale de interes conservativ comunitar şi naţional. Podişul Nord Dobrogean cuprinde cele 21 arii naturale protejate ce se suprapun teritoriului administrativ al comunelor Baia, Beidaud, Casimcea, Ceamurlia de Jos, Cerna, Ciucurova, Dăeni, Dorobanţu, Horia, Izvoarele, Jurilovca, Mihai Bravu, Nalbant, Ostrov, Peceneaga, Sarichioi, Slava Cercheză, Stejaru, Topolog şi al oraşului Babadag din Tulcea.

„Utilizatorii vor putea folosi aplicaţia-determinator şi pentru furnizarea de informaţii relevante, prin text şi imagine. Acestea pot fi despre evenimente ale comunităţilor locale cu caracter repetitiv precum sărbători populare, festivităţi, hram, aniversări cu relevanţă locală, târguri săptămânale. Ele vor putea face parte, în viitor, din descrierea ca destinaţie turistică a Podişului Nord Dobrogean“, arată Tiberiu Cazacioc, expert de comunicare şi relaţii publice pentru proiect. 

Proiectul Managementul Integrat al Podişului Nord Dobrogean este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, ai cărui beneficiari sunt Asociaţia de Dezvoltare Durabilă DAKIA şi Societatea „Progresul Silvic”.

Monitorul Podişului Nord Dobrogean se poate descărca pe dispozitive mobile (telefon, tabletă), de la https://apnd.ro/portile-deschise/download/apndapp_032/

„Este prima aplicaţie la nivelul judeţului Tulcea, gândită pe baza conceptului de cunoaştere participativă fiind destinată celor interesaţi de natură, dar şi viitoarei reţele de monitori voluntari ai Podişului Nord Dobrogean. Măsurile de conservare propuse prin Planul de management integrat vor fi puse în practică în colaborare cu părţile interesate (de la nivel local, central), dar şi cu participarea publicului iubitor al naturii ce va fi activ în aria menţionată.

Din punct de vedere practic, utilizatorii instalează aplicaţia şi aflându-se în teren, pe baza de coordonate GPS, pot transmite la echipa de experţi ai proiectului imagini corelate cu banca de date. Sau pot doar afla mai multe, observând anumite componente ale biodiversităţii, prin consultarea băncii de date despre natura Podişului Nord Dobrogean.

Scopul proiectului Managementul Integrat al Podişului Nord Dobrogean este asigurarea unei stări favorabile de conservare prin Planul de management, pentru mai multe tipuri de habitate naturale şi specii de interes comunitar şi naţional din 21 de arii naturale protejate din Podişul Nord Dobrogean, din aria a 20 UAT din judeţul Tulcea, de pe o suprafaţă de 84.000 ha“, a explicat Cazacioc. 

Pe aceeaşi temă: 

A fost lansată aplicaţia mobilă care te ghidează prin Parcul Văcăreşti 

Aplicaţie interactivă pentru promovarea patrimoniului. Cum sunt atraşi turiştii cu un ghid turistic mobil de ultimă generaţie

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite