VIDEO Cum arăta acum 700 de ani cetatea Golubăţ una din minunăţiile de la Cazanele Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Golubăţ de pe malul drept al Dunării FOTO wikipedia.org
Cetatea Golubăţ de pe malul drept al Dunării FOTO wikipedia.org

Fortificaţia Golubăţ (Golubac), aflată pe malul drept, în Serbia, construită în urmă cu 700 de ani, este unul din punctele de atracţie din defileul Dunării.

Cazanele, un sector din defileul Dunării, reprezintă una din cele mai frumoase zone turistice din România. Au o lungime de nouă kilometri în care Dunărea este mărginit de pereţi veritcali, stâncoşi. 

O plimbare cu o ambarcţiune pe fluviu în acest loc este realmente spectaculoasă. Una din minunăţiile de pe clisură este cetatea Golubăţ, aflată pe malul drept, adică în Serbia. Este faţă în faţă cu localitatea cărăşeană Coronini. 

Fortăreaţa medievală este situată la patru kilometri în aval de oraşul Golubăţ (Golubacki grad), în apropiere de Porţile de Fier. Fortăreaţa a fost construită în veacul al XIV-lea şi este înscrisă în lista monumentelor culturale de importanţă excepţională a Republicii Serbia.
 

O parte a cetăţii a fost acoperită de apele Dunării din cauza construirii barajului de la Porţile de Fier, atunci când s-a scufundat şi insula Ada Kaleh. Cetatea are zece turnuri şi un şanţ de apărare.

Animaţie 3D care prezintă fortificaţia aşa cum arăta în secolul al XIV-lea

În locul fortăreţei Golubăţ a stat cetatea romană Columbaria,  nu departe de Tabula Traiana, placa de piatră inscripţionată în vremea lui Traian, lângă podul lui Apolodor. Fortăreaţa a fost construită de sârbi, însă în 1334 a fost concerită de regele Ungariei, Carol Robert de Anjou.

Cetatea Golubăţ

În 1427 ajunge în posesia regelui Sigismund. S-a dat o luptă înverşunată între trupele maghiare şi cele turceşti, cetatea fiind ocupată când de unii, când de alţii. În 1458 a fost atacată de trupele lui Matia Corvin, iar în 1481 a fost ocupată de Paul Chinezul (Kinizsi Pal).

Nu peste mult timp ajunge din nou în mâna otomanilor, care o vor stăpâni până în 1688.
 

Citiţi şi:

FOTO VIDEO Clisura Dunării, cel mai frumos defileu din Europa. Locul în care o să vă îndrăgostiţi de primul sat lacustru din ţară, în Banatul Montan

Dunărea la Cazane şi legenda grotei săpată de apele fluviului

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite