Primăria Timişoara, obligată să-i achite zeci de mii de euro unei directoare destituite ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Stoianov a obţinut o victorie spectaculoasă în instanţă FOTO pressalert.ro
Maria Stoianov a obţinut o victorie spectaculoasă în instanţă FOTO pressalert.ro

Fosta şefă a Direcţiei de Asistenţă Socială din Primăria Timişoara Maria Stoianov, schimbată din funcţie în urma reorganizării direcţiei pe care o conducea, a dat în judecată Primăria Timişoara, obţinând o sentinţă definitivă care atestă că destituirea ei s-a făcut ilegal.

Consiliul Local Timişoara a decis, printr-o hotărâre din 2017 reorganizarea Direcţiei de Asistenţă Socială. Cu această ocazie, directoarea instituţiei, Maria Stoianov şi-a pierdut postul, fiind înlocuită de Rodica Surducan, fosta soţie a directorului de la Poliţia Locală, Dorel Cojan.

După ce a fost schimbată din funcţie, Mariei Stoianov i s-a propus un post „corespunzător încadrării şi atribuţiilor sale actuale”. Mai exact, Mariei Stoianov i s-a propus să fie simplu funcţionar în cadrul noii direcţii. Stoianov a refuzat postul şi a atacat în instanţă dispoziţia de eliberare din funcţie arătând că „este nelegală din perspectiva insuficienţei motivări în fapt, considerent care atrage sancţiunea nulităţii” .

În proces, Maria Stoianov a mai arătat că, deşi a solicitat să i se comunice lista posturilor de conducere vacante, pe care le-ar fi putut ocupa conform legii, a fost ignorată. Stoianov a arătat că „nici în perioada de preaviz şi, nici ulterior nu a primit răspuns la aceste adrese, în consecinţă obligaţia de a-i fi comunicată lista cu funcţiile publice vacante corespunzătoare nu a fost îndeplinită”.

Fosta directoare a mai arătat că „este complet nelegal” să i se ofere un post de execuţie când la Direcţia nou creată erau şapte posture de conducere vacante. „În ipoteza în care nu ar fi existat funcţii publice vacante corespunzătoare în cadrul autorităţii sau instituţiei publice, aceasta avea obligaţia de a solicita Agenţiei Naţionale o Funcţionarilor  Publici, lista funcţiilor publice vacante”, a mai arătat Maria Stoianov în proces.

Atât în primă instanţă, la Tribunalul Timiş, cât şi la Curtea de Apel, Maria Stoianov a primit câştig de cauză. Primăria Timişoara a fost obligată „la numirea reclamantei în funcţia publică de director general adjunct al Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara şi la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi recalculate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la data eliberării din funcţie, 15.11.2017, şi până la data numirii efective în funcţia publică de Director General Adjunct”.

 „La data aprobării Organigramei si a Statului de funcţii pentru Direcţia de Asistentă Socială a Municipiului Timişoara prin HCL 218/2017 erau vacante şapte posturi de conducere, iar pentru şase dintre acestea reclamanta îndeplinea condiţiile generale şi specifice de ocupare a postului. Totodată, este dovedit că la data emiterii dispoziţiei de preaviz erau vacante şase posturi de conducere în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara, iar pentru cinci dintre acestea reclamanta îndeplinea condiţiile generale şi specifice de ocupare, instanţa concluzionând că oferirea unei funcţii publice de execuţie este nelegală”, se arată în sentinţa Tribunalului Timiş, menţinută de Curtea de Apel.

În aceeaşi sentinţă se mai arată că la momentul în care a fost schimbată din funcţia de director, Maria Stoianov „îndeplinea condiţiile de calificare pentru ocuparea unei funcţii de conducere, atât din perspectiva condiţiilor generale, cât şi a celor specifice de ocupare a posturilor publice vacante, pentru şase funcţii publice de conducere existente la nivelul Direcţiei de Asistentă Socială a Municipiului Timişoara din totalul de şapte funcţii publice”.

În urma sentinţei definitive prin care Maria Stoianov a câştigat procesul, Primăria Timişoara va trebui să îi achite fostei directoare zeci de mii de euro pentru cei trei ani în care a stat acasă. Întrebat cine este responsabil de situaţie şi dacă se va îndrepta împotriva responsabililor pentru recuperarea sumelor, primarul Nicolae Robu nu a oferit un răspuns.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Cum s-a răzbunat un manager rămas fără slujbă. Angajatorul obligat să-i plătească „vacanţa“ de un an

Primăria Timişoara, obligată să achite o sumă imensă după înlăturarea unui director de teatru performant. Banii i-ar putea fi imputaţi primarului Robu

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite