Obiective comune pentru judeţele Timiş şi Csongrád, în noul ciclu de finanţare 2021-2028 al Uniunii Europene

Obiective comune pentru judeţele Timiş şi Csongrád, în noul
ciclu de finanţare 2021-2028 al Uniunii Europene

Harta transfrontalieră România-Ungaria

Judeţele vecine Timiş şi Csongrad (Ungaria) lucrează, deja, la planificarea unor investiţii comune pentru ciclului de dezvoltare 2021-2028 al UE.

Ştiri pe aceeaşi temă

În ciclul actual de dezvoltare, care se va încheia în curând, pe cele două laturi ale graniţei româno-maghiare, în judeţele Timiş şi Csongrád au fost realizate zeci de obiective comune, pentru care au fost obţinute finanţări în valoare totală de 38 de milioane de euro.  În prezent, la Clinica de Pediatrie din Szeged se află în curs de realizare o investiţie de 1,5 milioane de euro, şi tot din surse transfrontaliere a crescut şi nivelul de calitate al îngrijirii pacienţilor la Spitalul din Hódmezővásárhely sau de la Clinica de Oncologie a Universităţii din Szeged.
 
O dezvoltare începută datorită cooperării dintre cele două judeţe vecine, în zona de responsabilitate a Direcţiunii Regionale a Apelor Tisa de Jos, îmbunătăţeşte protecţia faţă de inundaţii, a transmis Consiliul Judeţean Csongrád, către agenţia de presă MTI.
 
Preşedintele Consiliului Judeţean Csongrád, László Gémes şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra au convenit asupra domeniilor în care pot fi realizate programe comune similare, în timpul bugetului multianual 2021-2028.
 
Liderii judeţeni au fost de acord că obiectivele din domeniul sănătăţii, turismului şi mediului sunt la fel de importante pentru toţi oamenii care trăiesc de o parte sau de alta a graniţei româno-maghiare, astfel că au decis ca specialiştii să înceapă deja munca de pregătire a unor planuri comune de dezvoltare în aceste domenii, mai transmite MTI.
 
Călin Dobra a arătat că judeţul Timiş ar dori ca, pe lângă noul punct de trecere al frontierei deschis între Ungaria şi Serbia, la Kübekháza, să fie deschisă şi unul între Ungaria şi România.
 
László Gémes a propus ca şi judeţul Csongrád să se poată alătura programelor Timişoarei în cadrul Capitalei Europene a Culturii 2021. S-a vorbit şi despre lansarea unor cooperări în domeniul turismului, respectiv despre realizarea unei publicaţii bilingve româno-maghiare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: