FOTO Impresionanta colecţie a unui om care a lucrat 41 de ani la Poşta Română. „Oamenilor parcă le-a fost ruşine să vorbească de poştă”

FOTO Impresionanta colecţie a unui om care a lucrat 41 de ani la Poşta Română. „Oamenilor parcă le-a fost ruşine să vorbească de poştă”

Expoziţia lui Caius Lăzărescu de la Bastionul Theresia

Expoziţia "Evoluţia mijloacelor de transport şi de transmitere a mesajelor poştale", de la Bastionul Theresia din Timişoara, reprezintă  un eveniment în premieră naţională.

GALERIE FOTO

Caius Lăzărescu a lucrat vreme de 41 de ani la Poşta Română. A urmat toată ierarhia poştală, de simplu oficiant, până la postul de şef-serviciu. A fost economist la Serviciul de Analize, Economie şi Statistică, apoi şef-contabil de gestiune, iar acuma este expert. În tot acest timp a avut pasiunea de a colecţiona obiecte legate de poştă. O parte din colecţia sa a fost scoasă acum la vedere. 

Expoziţia "Evoluţia mijloacelor de transport şi de transmitere a mesajelor poştale", de la Bastionul Theresia din Timişoara, reprezintă  un eveniment în premieră naţională. 
 
„Am absolit şcoala postliceală de poştă, PTTR cum se numea, de la Bucureşti, iar în 1978 m-am angajat la poştă. A urmat facultatea, masteratul, doctoratul, toate având ca temă serviciile poştale. Tot ce vedeţi în expoziţie e colecţia mea personală. Şi nu e toată. Colecţia începe de la primul vestitor cu trompeta, până la avion”, a apus Caius Lăzărescu. 


 
În expoziţia lui Lăzărescu este prezentat modul în care era organizat transportul şi modul în care se transmiteau depeşele şi mesajele de pe vremea romanilor şi până în prezent. 
 
“Mijloacele de transport sunt prezentate prin machete din antichitate până în prezent. Sunt incluse atât animalele care au fost folosite la transportul mesajelor cât şi curierii poştali. Evoluţia mijloacele de transport este prezentată pentru fiecare cale de comunicaţie: terestră (rutieră şi feroviară), maritimă şi aeriană. Machetele mijloacelor de transport sunt copii fidele ale mijloacelor din epoca istorică respectivă”, a explicat Caius Lăzărescu. De asemenea, sunt prezentate piese originale a mijloacelor de transmitere: telegraf, macheta telegrafului optic şi piese originale din telegraful Morse şi Telex. - telefonie şi aparate telefonice originale (cu baterie locală şi baterie centrală) şi o centrală telefonică, de asemenea sunt şi primele telefoane cu disc (toate în stare de funcţionare).Este expus primul aparat de radio Unirea cu lampă, un termogenerator TGK de curent, cu petrol. Expoziţia mai conţine utilaje poştale vechi şi de birotică folosite în oficiile poştale.


 
„Am o mare supărare. Până acum, oamenilor parcă le-a fost ruşine să vorbească de poştă. S-a vorbit de telegraf, de telefon, radio, internet, dar de poştă nimeni nu vorbeşte. Telegraful nu s-ar fi dezvoltat dacă nu era poşta... Poşta e prea puţin promovată. Habar nu aveţi cum promovează poştaşii presa scrisă, când intră în casă în casă şi vorbesc de un subiect sau de altul apărut în ziarul x sau y”, a mai spus Lăzărescu. 
Expoziţia de la Bastionul Theresia este deschisă până în 4 noiembrie, intrarea fiind liberă. 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: