EXCLUSIV Caz fără precedent în România: „fabrica” de copii a intrat în insolvenţă. Declinul celui mai mare spital privat din Vestul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Athena Hospital, cel mai mare spital privat din zona de Vest a ţării şi unul dintre cele mai renumite centre de fertilizare in vitro din România, a intrat în insolvenţă. Potrivit specialiştilor din domeniu, dosarul este unul cu totul special, fiind pentru prima dată când o clinică de fertilizare in vitro intră în insolvenţă.

Implicat în două anchete penale, una pentru trafic de ovule şi una pentru decontări fictive, Spitalul Athena din Timişoara, cel mai mare spital privat din Vestul ţării, inaugurat în urmă cu patru ani în urma unei investiţii de 12 milioane de euro, a intrat în insolvenţă. Societatea a solicitat deschiderea procedurii speciale, iar judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Timiş a admis cererea. Athena şi-a cerut insolvenţa din cauza incapacităţii de plată a unor datorii de peste 2,8 milioane de lei. Principalii creditori sunt medicii care au lucrat în cadrul spitalului, dar şi societăţi din domeniu cu care unitatea medicală a colaborat. Totuşi, cele mai mari sume de bani, aproximativ 260.000 de lei le au de încasar societăţi din cadrul aceluiaşi grup: Policlinica Athena şi Centrul Medical Athena.

„Din cauza situaţiei economice dificile existente, a dificultăţilor întâmpinate în realizarea obiectului de activitate, societatea noastră nu mai face faţă datoriilor exigibile faţă de creditorii săi, datorii care în prezent depăşesc pragul limită de 45.000 de ron, depăşind valoarea de 2.800.000 de lei, iar scadenţa acestora este depăşită cu mult de 90 de zile. Din evidenţele contabile se poate determina starea patrimoniului, activul şi pasivul subscrisei debitoare de unde se putea concluziona cu uşurinţă faptul că subscrisa se confruntă cu o insuficienţă a fondurilor băneşti disponibile”, se arată în cererea de intrare în insolvenţă.  Potrivit aceluiaşi document pierderea înregistrată de Athena a s-a accentuat odată cu declanşarea anchetelor penale de la spital.

Prin cererea depusă la Tribunalul Timiş, managerul Athena Hospital, grecul Giatras Konstantinos, unul din cei mai renumiţi specialişti în domeniul reproducerii umane asistate, a arătat că îşi doreşte evitarea falimentului şi inrarea într-o procedură de reorganizare. „Pentru reorganizarea activităţii avem în vedere dezvoltarea tuturor activităţilor profitabile, conform obiectului de activitate, prin atragerea de noi medici colaboratori şi/sau angajaţi, prin intrarea în acţionariat a unor noi asociaţi de specialitate, care la rândul lor vor dezvolta actvitatea societăţii prin derularea unor noi categorii de servicii medicale posibile datorită bazei materiale de care dispune societatea. Eficientizarea operaţiunilor de încasări şi plăţi aferente acestora şi asigurarea finanţării capitalului de lucru în limite curente prin aportul noilor asociaţi cooptaţi alături de încasările care vor creşte substanţial”, se mai arată în documentele de la dosar.

Chiar şi aşa, surse apropiate spitalului susţin că falimentul nu este exclus, în condiţiile în care mulţi medici refuză să lucreze cu Athena tocmai din cauza problemelor financiare, iar pacienţii evită spitalul. Aceia care mai apelează la serviciile Athena au parte de surprize neplăcute. O pacientă care trebuia să nască la Athena a povestit că a mers la Spital în noaptea în care a intrat în travaliu, dar acolo era doar o asistentă, fiind nevoită să meargă la o altă unitate medicală.

Un specialist în domeniul insolvenţei a declarat pentru Adevărul că dosarul de insolvenţă al Spitalului Athena este unul cu totul special existând posibilitatea ca, în cadrul procedurii, administratorul judiciar şi judecătorul sindic să fie puşi în situaţia de a hotărî ce se întâmplă cu sarcinile rezultate în urma fertilizării in vitro, dar şi cu ovulele sau celulele stem recoltate şi depozitate în bănci speciale.

Potrivit reprezentaţilor băncii în care sunt depozitate celulele prelevate la Spitalul Athena au prezentat un punct de vedere potrivit căruia, „banca de celule stem aparţine firmei Stem Cells Bank SRL, total independentă din punct de vedere legal de spitalul Athena”. „Compania noastră Stem Cells Bank nu se află în insolvenţă şi nu este implicată sub nicio formă în niciun dosar de insolvenţă. Conducerea companiei Stem Cells Bank este diferită de cea a spitalului Athena. Celule stem stocate în laboratorul Stem Cells Bank nu pot fi afectate de hotărârile niciunui administrator judiciar / lichidator”, arată reprezentanţii Stem Cells Bank, societate care are la rândul ei, potrivit unor documente de la dosar, bani de recuperate de la Spitalul Athena

Lichidator judiciar în dosar a fost desemnat, la propunerea Athena, AD Pro Management SPRL.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite