Drama ucrainencelor care fug de război. Ce fac pentru a nu părea vulnerabile în faţa eventualilor profitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiaţi din Ucraina au ajuns în comuna Ştiuca, judeţul Timiş FOTO Radio Timişoara
Refugiaţi din Ucraina au ajuns în comuna Ştiuca, judeţul Timiş FOTO Radio Timişoara

Două autocare cu refugiaţi au traversat ţara pentru a ajunge în judeţul judeţul Timiş, la Ştiuca, unde trăieşte cea mai mare comunitate de ucraineni din Banat. Transporturile au fost coordonate de Biserica „Impact” din Timişoara.

Pastorul bisericii, Alex Păduraru, a explicat cum au fost organizate transporturile, arătând că biserica din Timişoara are colaboratori la graniţa cu Ucraina. 

„Avem o echipă acolo. Când femeile cu copii traversează graniţa îi conving să vină aici. Lor le este foarte frică şi nu ştiu unde se duc. Mai degrabă s-ar duce cu persoanele care le cer bani. Atunci noi avem o echipă care îi strânge, îi duce într-un loc în Suceava şi aşteaptă autocarul trimis de noi”, a explicat pastorul Alex Păduraru.

Potrivit pastorului timişorean, majoritatea refugiaţilor care au ajuns în judeţul Timiş, la Ştiuca, vor să plece spre Europa, unde au rude sau prieteni. Alex Păduraru a mărturisit că sunt, însă, şi cazuri în care femei fugite din Ucraina spun că au rude în Occident, temându-se că se vulnerabilizeaza dacă spun că nu au pe nimeni.

„Este o categorie de famei care pretind că le aşteaptă cineva la graniţa României cu Ungaria, dar nu le aşteaptă nimeni. De exemplu, noi aseară am avut două cazuri de femei care voiau să meargă în Italia şi după ce au văzut că au fost bine primite au mărturisit că, de fapt, ele nu au pe nimeni”, a explicat pastorul.

Drama lui Vladimir, a cărui fiică a rămas în Kiev

Printre cei care au ajuns la Ştiuca, din Ucraina, este şi Vladimir (68 de ani), din Cernăuţi. Vladimir a plecat din Ucraina cu soţia şi cu una dintre fiice. Cealaltă fiică a rămas în Kiev. Nu a dorit să plece crezând că „fraţii ruşi” nu vor ataca. După ce a ajuns la Ştiuca, unde a fost primit cu braţele deschise de etnicii ucraineni, Vladimir a spus cu lacrimi în ochi: „Românii sunt fraţii noştri”. Vadimir şi familia sa nu vor să poposească prea mult la Ştiuca. Vor să ajungă în Barcelona, acolo unde au rude. Alţi refugiaţi ajunşi la Ştiuca merg în Polonia, alţii în Italia, Germania sau Austria. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Primar ucrainean, într-o convorbire cu Dominic Fritz: „Îi vom înfrânge cu inimile noastre fierbinţi”

Primul grup de refugiaţi din Ucraina care ajunge în Banat. Comuna în care au fost primiţi cu braţele deschise

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite