Președintele Biden trimite consilierul pentru securitate în Arabia Saudită și Israel

0
Publicat:

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, se deplasează în Arabia Saudită şi duminică în Israel, a comunicat un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit AFP, scrie AGERPRES.

Jake Sullivan FOTO: EPA-EFE
Jake Sullivan FOTO: EPA-EFE

Într-un moment în care președintele Joe Biden depune eforturi pentru normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări, Jake Sullivan urmează să se întâlnească cu prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, precum şi cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.

Discuţia din Arabia Saudită cu liderul de facto al regatului este de aşteptat să se concentreze pe „probleme bilaterale şi regionale, printre care războiul din Fâşia Gaza”, precum şi pe „eforturile continue pentru a obţine pacea şi securitatea durabilă în regiune”, a spus purtătorul de cuvânt.

Trimisul preşedintelui Joe Biden urmează să discute cu Benjamin Netanyahu şi alţi înalţi oficiali israelieni şi despre conflictul dintre Israel şi Hamas, „inclusiv despre negocierile pentru a obţine eliberarea tuturor ostaticilor (deţinuţi în Fâşia Gaza) şi pentru a răspunde crizei umanitare".

Schimbul de discuții se va concentra, de asemenea, pe dorinţa comună a Statelor Unite şi Israelului de a „înfrânge în mod durabil Hamas atât prin presiune militară, cât şi printr-un proiect politic”, a explicat John Kirby.

Unul dintre marile obiective diplomatice majore ale preşedintelui Biden este de a ajunge la normalizarea relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită, după modelul acordurilor încheiate cu alte ţări arabe.

Pentru a face acest lucru, Arabia Saudită cere garanţii de securitate, pe care Statele Unite s-au declarat dispuse să le ofere, dar solicită şi crearea unui stat palestinian, ceea ce Benjamin Netanyahu refuză.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite