China ar putea prelua controlul Taiwanului fără război. Experții avertizează asupra unor tactici la fel de eficiente ca o invazie militară

0
Publicat:

Experți militari și analiști strategici au emis un avertisment conform căruia China ar putea să preia controlul Taiwanului fără a recurge la o invazie directă, folosind o serie de tactici hibride și de presiune economică.

Ambarcațiunile cu motor Taiwan M109. FOTO Annabelle Chih Getty Images
Ambarcațiunile cu motor Taiwan M109. FOTO Annabelle Chih Getty Images

Conform unui raport recent publicat de Business Insider, aceste tactici ar putea include blocade economice, atacuri cibernetice și campanii de dezinformare, menite să submineze guvernul taiwanez și să demoralizeze populația insulei.

În locul unui atac militar convențional, care ar putea atrage o reacție internațională puternică și sancțiuni severe, China ar putea opta pentru o strategie de "strangulare" economică.

Aceasta ar putea implica impunerea unor blocade navale care să împiedice comerțul Taiwanului cu restul lumii, atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice și campanii de propagandă menite să divizeze și să slăbească voința politică a taiwanezilor.

Vehiculul de asalt amfibiu AAV7 din Taiwan. FOTO Annabelle Chih/Getty Images
Vehiculul de asalt amfibiu AAV7 din Taiwan. FOTO Annabelle Chih/Getty Images

Experții subliniază că aceste metode ar putea fi la fel de eficiente ca și o invazie militară, dar fără riscurile și costurile asociate unui conflict deschis. Strategia ar putea crea condiții economice și sociale insuportabile pentru Taiwan, forțându-l să cedeze presiunii fără a se trage un singur foc.

Totodată, raportul arată că Statele Unite și aliații săi ar trebui să își regândească strategia de apărare în regiune, pentru a contracara nu doar amenințările militare directe, ci și aceste tactici hibride sofisticate. Pentagonul este încurajat să-și intensifice pregătirile pentru a contracara diverse forme de război neconvențional pe care China le-ar putea folosi în viitorul apropiat.

Unele dintre cele mai mari probleme ale Beijingului sunt rezistența taiwaneză față de China, care continuă să crească, mai ales după alegerea istorică a candidatului Partidului Democrat Progresist Lai Ching-te, care este în prezent vicepreședinte, în ianuarie, și sprijinul continuu din partea SUA și a regiunii sale. 

Taiwanul a detectat 45 de avioane chineze în apropierea teritoriului său

Armata Taiwanului a detectat 45 de avioane chineze în jurul insulei, a anunţat miercuri, 15 mai 2024, Ministerul Apărării, cu mai puţin de o săptămână înainte de instalarea în funcţie a noului preşedinte Lai Ching-te, un partizan al fermităţii în faţa Beijingului, notează AFP.

Stramtoarea Taiwan FOTO Shutterstock jpg

Strâmtoarea Taiwan FOTO: Arhivă

Este cel mai mare număr de avioane chineze detectate în jurul Taiwanului, pe care Beijingul îl revendică drept parte a Chinei, într-o perioadă de 24 de ore în acest an, scrie Agerpres.

Dintre aceste 45 de avioane, "26 au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan", a indicat ministerul într-un comunicat, referindu-se la linia care separă în două această strâmtoare cu o lăţime de 180 de kilometri situată între insulă şi China continentală.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite