Un preot a bătut o femeie însărcinată pentru că l-a reclamat la poliție. Ce altă ilegalitate săvârșise omul bisericii

0
Publicat:

„Fă ce zice popa, nu ce face popa!”, este o veche expresie care se aplică și în acest caz. Un preot din Argeș a fost judecat pentru că a lovit o femeie gravidă după ce i-a cerut socoteală fiindcă l-a reclamat la poliție că transportă ilegal lemne.

Preot condamnat pentru că a lovit o femeie gravidă Foto: Arhivă Adevărul
Preot condamnat pentru că a lovit o femeie gravidă Foto: Arhivă Adevărul

Un preot, de 41 de ani, de la Parohia Vatra Satului Berevoești, din județul Argeș, a fost condamnat de Judecătoria Câmpulung, pe 14 mai 2024, la un an și trei luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice. Hotărârea instanței nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Incidentul șocant s-a petrecut pe 10 septembrie 2019. Preotul a fost văzut de către o localnică la volanul unei autoutilitare, încărcată cu material lemnos, pe raza comunei Berevoești.

Cunoscând modul ilegal în care se comercializează materialul lemnos pe raza localității, femeia a sesizat organele de poliție, prin intermediul numărului de urgență 112 și a solicitat verificarea documentelor de proveniență a lemnului transportat. În acest timp, a continuat deplasarea în urma vehiculului pentru a dirija polițiștii către direcția de deplasare.

În urma apelului, organele de poliție l-au oprit în trafic pe preot, pe DN 73C, ocazie cu care au constatat că aspectele sesizate se confirmă, se arată în rechizitoriul procurorilor. Astfel, bărbatul a fost sancționat contravențional, iar ca măsură complementară i-a fost confiscată și cantitatea de material lemnos transportată.

După aproximativ două ore de la oprirea sa în trafic de oamenii legii, preotul s-a deplasat la domiciliul persoanei care l-a reclamat pentru a-i cere socoteală. În plus, era însoțit în mașină și de un prieten care era polițist, dar care se afla în afara orelor de program.

Vizibil deranjat de atitudinea persoanei vătămate, inculpatul a început să o lovească cu palmele în zona feței, determinând căderea acesteia la nivelul solului, unde și-a continuat agresiunea", se arată în rechizitoriu.

Preotul și-a pierdut cumpătul și a atacat-o pe femeie, deși martorii prezenți i-au spus să o lase în pace întrucât era însărcinată. Femeie a avut mai multe zgârieturi la nivelul feței.

Fapta s-a petrecut în public, în prezența mai multor martori, comportamentul violent manifestat de inculpat fiind de natură să creeze panică, indignare și un sentiment de insecuritate în rândul acestora. (…) Inculpatul a tulburat în mod grav ordinea și liniștea publică, manifestând dispreț total față de normele de conviețuire socială. Indignarea este cu atât mai mare cu cât, prin prisma serviciului religios pe care-l prestează în calitate de preot, societatea are cu totul alte așteptări și pretenții de la acesta, neputând fi comparat cu un cetățean obișnuit”, se mai arată în rechizitoriu.

Polițistul care l-a însoțit pe preot nu a încercat să o ajute pe femeie

În tot acest timp, polițistul care l-a însoțit pe preot nu a intervenit deloc ca să aplaneze conflictul. Despre lipsa de acțiune a agentului, care avea o vechime în funcție de 27 de ani, instanța susține: „Nu a intervenit la incident deși atribuțiile de serviciu impuneau această intervenție chiar și în afara orelor de program, intenția martorului fiind vădită în a tinde la împiedicare tragerii la răspundere penală a inculpatului”.

Femeia a sesizat organele penale care au deschis un dosar penal, iar la sfârșitul anului 2022 preotul a fost trimis în judecată. În urma procesului, bărbatul a fost condamnat la un an și trei luni de închisoare cu suspendare.

Dacă decizia va rămâne definitivă, preotul trebuie să presteze muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Berevoești, timp de 60 de zile. De asemenea, Judecătoria Câmpulung l-a obligat pe inculpat să plătească victimei și 5000 de lei daune morale, dar și cheltuielile de judecată.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite