Cum a demonstrat o femeie că Poliţia Locală n-are dreptul să-i ceară date despre persoana care i-a condus maşina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Locală a amendat-o pe proprietara unui autoturism parcat neregulamentar pentru că nu a dat curs unei invitaţii prin care femeia era chemată la Poliţia Locală pentru a spune cine a condus, într-o anumită zi, maşina pe care o deţine femeia. Judecătorii au decis că Poliţia Locală nu are dreptul să solicite astfel de informaţii.

Judecătorii Tribunalului Timiş au emis recent sentinţa finală într-un proces în care proprietara unei maşini a contestat amenda primită de la Poliţia Locală pentru că nu s-a prezentat la sediul Poliţiei Locale pentru a oferi detalii despre cine a condus, la un moment dat, autoturismul parcat neregulamentar.

Concret, Poliţia Locală a amendat-o în iulie 2017 pe femeie cu suma de 300 de lei pentru că nu a dat curs unei invtitaţii prin care era chemată să se prezinte la sediul Poliţiei Locale, în cazul în care nu a fost ea conducătorul maşinii pe care o deţine şi care a fost parcată neregulamentar. În invitaţia mai era menţionat că în cazul în care nu femeia nu se prezintă la sediul Poliţiei Locale se vor aplica sancţiunile prevăzute de OUG 195/2002, respectiv, legea 61/1991.

Timişoreanca a contestat procesul-verbal arătând că potrivit unei decizii a Curţii Supreme din 2017, pronunţată într-un recurs în interesul legii, „ legiuitorul nu a stabilit, în mod expres, în competenţa poliţiei locale atribuţia de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, şi nici de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate ”.

Astfel, judecătorii au stabilit că Poliţia Locală nu avea dreptul să o cheme pe proprietara maşinii la Poliţie pentru a spune cine i-a condus maşina în ziua în care autoturismul a fost parcat neregulamentar. „Neavând competenţa de a solicita proprietarului unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, invitaţia adresată petentei de a se prezenta la sediul poliţiei locale în scopul de a clarifica situaţia nu este justificată, iar omisiunea petentei de a da curs invitaţiei nu întruneşte elementele constitutive ale contravenţiei  prevăzute de dispoziţiile art. 2 pct. 31 din Legea nr. 61/1991”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara şi a Tribunalului Timiş.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite