Cum a ajuns un român să-şi recupereze maşina la 18 ani după ce i-a fost furată. Motivul bizar pentru care Poliţia a ţinut autoturismul în custodie din anul 2000

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşina restituită la 18 ani după ce a fost recuperată în urma unui furt FOTO Marian Lupu
Maşina restituită la 18 ani după ce a fost recuperată în urma unui furt FOTO Marian Lupu

Un bărbat care a reclamat furtul unei maşini Mercedes la începutul anului 2000 şi a reuşit să dea de urma autoturismului în urma unei anchete proprii şi-a primit maşina înapoi după 18 ani, perioadă în care Poliţia nu a reuşit să îi prindă pe hoţi şi au dispus închiderea dosarului prin prescrierea faptelor.

Un timişorean a dat în judecată Ministerul Finanţelor şi MAI, cerând să-i fie plătiţi peste 120.000 de euro lipsa de folosinţă a unei maşini pe care Poliţia a ţinut-o în custodie timp de 18 ani, restituindu-i o epavă pe roţi. Totul a început în anul 2000, când Marian Lupu a reclamat furtul unui Mercedes 250 a cărui valoare era la vremea respectivă de peste 10.000 de mărci.

Bărbatul le-a spus poliţiştilor că a adus maşina din Italia în baza unei procuri din partea proprietarului, un bărbat pe nume Steffano Bugati, care-i permitea românului să facă ce doreşte cu autoturismul, inclusiv să şi-l vândă sieşi. La scurt timp după furt, în urma unei anchete proprii, timişoreanul a identificat maşina furată în Călimăneşti, judeţul Vâlcea. Bărbatul a anunţat Poliţia, care a recuperat autoturismul şi l-a preluat în custodie pentru continuarea anchetei.

Pe parcursul cercetărilor, timişoreanul a depus mai multe cereri de restituire a maşinii, dar acestea i-au fost respinse pe motiv că nu este el proprietarul maşinii, ci italianul Steffano Bugati, de la care românul susţine că a luat maşina în baza procurii.

În 2010, la 10 ani de la furtul maşinii, perioadă în care hoţii nu au fost prinşi, s-a dispus închiderea cazului prin prescripţie. Şase ani mai târziu, procurorii au dispus restituirea maşinii către Marian Lupu, căruia i s-a predat efectiv autoturismul în 2018, la 18 ani de la reclamarea furtului. Bărbatul susţine că a primit o maşină fără chei, numai bună de dus la fier vechi şi a cerut daune de peste 28.000 de lei (contravaloarea a 12.000 de mărci) şi 120.000 de euro pentru lipsa de folosinţă a maşinii (suma a fost calculată raportat la preţurile de închiriere a maşinilor de pe piaţă).

În primă instanţă, judecătorii i-au respins cererea lui Marian Lupu pe motiv că i s-a prescris dreptul de a solicita despăgubiri. „Prescripţia dreptului la acţiune în repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicită începe să curgă de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască, atât paguba cât şi pe cel care răspunde de ea. Instanţa apreciază că cel târziu la data de 07.07.2010, data emiterii rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale, reclamantul a cunoscut sau trebuia să cunoască atâta faptul că i se cauzează o pagubă prin reţinere fără drept a autoturismului, cât şi persoana responsabilă de producerea acestei pagube. În acel moment autoturismul se afala deja de 10 ani în custodia organelor de cercetare penală şi reclamantul ar fi trebuit să ştie că un autoturism care nu a mai fost folosit timp de 10 ani nu se mai află în stare de funcţionare”, se arată în sentinţa Tribunalului Timiş, care nu este definitivă, fiind atacată cu apel, care se judecă la Curtea de Apel Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite